A NASA szerint a 4G megbízhatóbb, nagyobb távolságú kommunikációt tud nyújtani, mint a Holdon érvényben lévő jelenlegi rádiós szabványok.


A NASA elképesztő összeget, 370 millió dollárt (nagyjából 111 milliárd forintot) oszt szét partnerei között, hogy különböző technológiákat telepítsenek a Holdra. Ide tartozik a távoli áramtermelés, a kriogén fagyasztás, a robotika, a biztonságosabb leszállás és a 4G.

Az utóbbi projektre különítettek el a Nokia számára 14,1 millió dollárt (nagyjából 4,2 milliárd forintot), hogy megvalósítsa a finn cég a régóta tervezgetett ötletét, és rövid időn belül a Holdra is telepítsenek 4G-s hálózatokat. A dolognak jóval több haszna lenne annál, hogy az űrhajósok villámsebességgel tudjanak posztolni majd a világhálóra és unalmukban az interneten böngésszenek: megkönnyíti az adatátvitelt, a holdjárók irányítását, a Hold földrajzának valós idejű navigálását (gondoljuk a Holdra a Google Maps-et) és a nagy felbontású videók közvetítését a Föld felé.

Így itthonról már sokkal jobb minőségben láthatjuk a következő Holdra szállás élő felvételeit, akár egy telefon segítségével. Buzz Aldrin ugyan nagyszerű operatőr volt, de nem egy Nokia vagy egy iPhone volt a kezében, amikor Neil Armsrongot videózta.

A tervek szerint az új LTE-hálózat már 2028-ra üzemkész lesz, és a későbbiekben, mint a Földön, úgy a Holdon is 5G-re frissítenek, de egyelőre költséghatékonyabb ez a megoldás.

(CNN)

A figyelmetekbe ajánljuk