27 ezer bejegyzést írt ezért a felületen, ám van egy kis bökkenő.


Gyerekként nem sokan választanák maguknak hobbiként a Wikipédia szerkesztését. Pláne egy idegen, szinte kihalt nyelven.

A ritka kivételek egyike az amerikai AmaryllisGardner nevű felhasználó, aki 12 éves korától fogva, öt év alatt összeírt 27 ezer bejegyzést a Wikipédiára – scots nyelven. Nem hogy ő nem ismerte a nyelvet, de maguk a skótok se használják már évszázadok óta. A cikkeket különböző online fordítóprogramok segítségével írta meg. Mondani se kell, hogy rengeteg hibával.

Az egész ügyet egy felhasználó pattintotta ki, akinek gyanúsan hibásnak tűntek a scots Wikipédia írásai, ezért kíváncsi lett, ki szerkeszti. Így bukkant rá AmaryllisGardner elismerésre méltó munkásságára. A most 19 éves fiú valószínűleg nem ártó szándékból kezdett bele az egészbe, csupán egy kihalófélben lévő nyelvet szeretett volna megmenteni. Ennek ellenére a közösségi médiában őt és barátait is zaklatják a feldühödött wikipédiázók, és „kulturális vandalizmussal" vádolják.

A Wikipédia szerkesztői pedig vakarhatják a fejüket: scots nyelvészek segítségével írnák át mind a 27 ezer bejegyzést.

(Forrás: The Guardian)

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk