Véget ért a világ legnagyobb és leghíresebb mozgó jéghegyének kalandja
Rengetegen kísérték figyelemmel a hosszú és kalandos útját.

Elolvadt az A68, a közösségi média sztárjává vált gigajéghely, amelyik az Antarktiszról tört le 2017-ben. A jéghegy területe akkoriban majdnem hatezer négyzetkilométer volt. Most a műholdfelvételen alapján az óriásjéghegy számtalan kis darabra töredezett, az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni.

Az A68 2017-benJoshua Stevens/NASA Earth Observatory; USGS

A jéghegy útját mi is figyelemmel követtük. Mint arról mi is beszámoltunk, pár hónapja félő volt, hogy az akkoriban 4200 négyzetkilométer területű és több száz milliárd tonna súlyú jéghegy megfeneklik a hasonló területű Déli-Georgia szigetnél, ami hatalmas károkat okozott volna az ottani élővilágban. A helyzet annyira komoly volt, hogy az űrből kellett követni a jéghegy útját. Amikor látszott, hogy kezd széttöredezni, brit tudósok távirányítású vízalatti robotokkal kezdték el vizsgálni.

Az A68 az Antarktiszi-félsziget szélén lévő Larson C-selfjégről szakadt el, egy éven át alig mozdult. Ezután kezdett csak egyre növekvő sebességgel észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével. A milliárd tonnás tömb az ismert útvonalon haladt tovább, az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé vette útját – általában a gigajéghegyek itt szokták végezni.

Ezt azonban az A68-nak valahogy sikerült megúsznia.

Végül a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

„Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott"

– mondta Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója a BBC-nek.

Ahogy az MTI is kiemeli a BBC cikke alapján: az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja is lett. Rengetegen követték a jéghegy útját, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz.


A figyelmetekbe ajánljuk