medúza

Illusztráció

Egy kínai tengeralattjáró videón mutatta be a Mariana-árok mélységét

Alig akad olyan merülés a történelemben, amikor ember is a tengeralattjárón tartózkodott. Most videót is küldtek fel a mélyből.

Kína élőben közvetítette, ahogy a tengeralattjárójuk a világ legmélyebb pontján landolt. A Striver elnevezésű hajó több mint tízezer métert ereszkedett a Csendes-óceán mélyén található Mariana-árokba, fedélzetén három kutatóval. A Föld kérgének 2550 kilométer hosszú, félhold alakú bemélyedése, a Mount Everest magasságát messze meghaladó Mariana-árokba ritkán jár ember. Ugyan fel-fel bukkan különböző, a felszínről irányított tengeralattjáró, de kevesen vannak, akik a saját szemükkel láthatták.

A Mariana-árkot már 1875-ben felfedezték – akkor még csak 8164 méteres tengermélységet mértek a ma hivatalos 11 034 méter helyett –, az első expedíciót viszont 1961-ben tették meg a felfedezők, azt is csak rövid ideig.

ezután legközelebb 2012-ben hatolt ember a mélybe: James Cameron hollywoodi rendező egyedül merült le.

A Striver a mostani merülésével elérte a 10 909 méteres mélységet, ami országos rekordnak számít, alig elmaradva az Egyesült Államok, 10927 méteres világrekordjától, amit 2019-ben állítottak fel.

A robotkarokkal felszerelt tengeralattjáró biológiai mintákat gyűjt és a szinte ismeretlen fajokat tanulmányozza majd. Szonárja a „szeme", mely hanghullámokkal azonosítja a környezetében lévő élőlényeket.


A figyelmetekbe ajánljuk