Alig akad olyan merülés a történelemben, amikor ember is a tengeralattjárón tartózkodott. Most videót is küldtek fel a mélyből.

Kína élőben közvetítette, ahogy a tengeralattjárójuk a világ legmélyebb pontján landolt. A Striver elnevezésű hajó több mint tízezer métert ereszkedett a Csendes-óceán mélyén található Mariana-árokba, fedélzetén három kutatóval. A Föld kérgének 2550 kilométer hosszú, félhold alakú bemélyedése, a Mount Everest magasságát messze meghaladó Mariana-árokba ritkán jár ember. Ugyan fel-fel bukkan különböző, a felszínről irányított tengeralattjáró, de kevesen vannak, akik a saját szemükkel láthatták.

A Mariana-árkot már 1875-ben felfedezték – akkor még csak 8164 méteres tengermélységet mértek a ma hivatalos 11 034 méter helyett –, az első expedíciót viszont 1961-ben tették meg a felfedezők, azt is csak rövid ideig.

ezután legközelebb 2012-ben hatolt ember a mélybe: James Cameron hollywoodi rendező egyedül merült le.

A Striver a mostani merülésével elérte a 10 909 méteres mélységet, ami országos rekordnak számít, alig elmaradva az Egyesült Államok, 10927 méteres világrekordjától, amit 2019-ben állítottak fel.

A robotkarokkal felszerelt tengeralattjáró biológiai mintákat gyűjt és a szinte ismeretlen fajokat tanulmányozza majd. Szonárja a „szeme", mely hanghullámokkal azonosítja a környezetében lévő élőlényeket.

(NDTV)


Friss

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk