vénusz

Gyönyörűen fog ragyogni a Vénusz a héten. Így találhatjuk meg!

A Vénusz kezdi a „bolygósorakozót", ami egyben a leglátványosabb is.

A Vénusz az elkövetkező napokban lesz a legjobban megfigyelhető, ezért ha van rá lehetőségünk, mindenképp éljünk a lehetőséggel.

A Space.com cikke szerint a bolygó mától derűsen fog ragyogni éjszakai égboltunk legmagasabb pontján, és olyan fényes, -4,4 magnitúdójú, hogy szabad szemmel is könnyen észre lehet majd venni, és a Holdon kívül mindent maga mögé szorít majd fényerőben.

A NASA is arra buzdít mindenkit, hogy tekintse meg a Vénuszt.

A hónap folyamán egyre közelebb süllyed a horizonthoz, és az újév környékén a legtöbbünk számára eltűnik. Január végén aztán újra felbukkan a napfelkeltét megelőző hajnali bolygóként, és csak jövő év decemberében jelenik meg újra az esti égbolton

– írták.

Ez pedig az első szakasza annak a látványos bolygóegyüttállásnak, amely december 10-én teljesedik majd ki.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerdai közleménye szerint december 10-én éjjel hosszú kozmikus vonalat rajzolnak szemünk elé az égitestek, amelyek 15-20 fok távolságra lesznek majd egymástól. A jelenség megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükség, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét.

Az égi jelenség naplemente után fokozatosan bontakozik ki, mind a négy égitest 17 órakor látható majd teljes pompájában.

A Vénusz után (amit már napnyugtakor látni lehet) a második a sorban a Szaturnusz, mely naracssárgás csillagként jelenik meg az égbolton a sötétedés beálltával. Látszó átmérője a legkisebb a megfigyelhető bolygók közül, korongjának megpillantásához 20-30-szoros nagyítású távcső szükséges.

A Jupiter, mivel még magasan jár az égen, kiválóan megfigyelhető lesz december 10-én. Egy legalább 10-szeres nagyítású kézitávcsőben a körülötte keringő Galilei-holdak is felbukkannak, bal oldalán az Io és az Europa, jobb oldalán a Callisto és a Ganymedes tartózkodik majd. Nagyobb nagyításon a bolygó egyenlítői felhősávjai, és ezek felhőörvényi, fodrai is láthatóak.

A „bolygósorakozót" végül a Hold zárja. Egy kézitávcsővel akár a sötét holdi tengerek, valamint néhány kráter is megfigyelhető rajta a fény-árnyék határon.

Szilveszterkor a bolygókhoz még a Merkúr is csatlakozik, így január 4-én, a Vénusz-Merkúr-Hold-Szaturnusz-Jupiter ötös együttállása köszönti az újévet.

Az égitestek együttállását a fővárosban, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, Budapest legnagyobb bemutató távcsövével is megfigyelhetik az érdeklődők – olvasható a közleményben.


A figyelmetekbe ajánljuk