person holding white ballpoint pen

Egy lenyűgöző új tanulmány, ami egereken végzett kísérleteken alapul, arra enged következtetni, hogy egy nap akár mRNS vakcina lesz a bőrrák ellenszere.


Az okos napozás egy napon olyan oltást is magában foglalhat, amely nem különbözik azoktól, amelyek jelenleg világszerte millióknak nyújtanak védettséget a koronavírus ellen. Míg a legtöbb immunizálás érzékennyé teszi immunrendszerünket egy agresszív ágensre, például egy vírusra vagy akár egy rákos sejtre, a kialakulóban lévő mRNS-vakcinatechnológia ehelyett arra képezhetné szervezetünket, hogy további antioxidáns fehérjéket termeljen, növelve a DNS-ünk napfény okozta károsodással szembeni védelmét.

Az amerikai és japán kutatók által genetikailag módosított egereken végzett legújabb tanulmány megerősítette egy antioxidáns enzim szerepét a napozás okozta kémiai trauma elleni védelemben. Ha a szervezetet arra lehetne ösztönözni, hogy megfelelő körülmények között többet termeljen az enzimből, akkor nem kizárt, hogy egy nap egy ilyen megközelítéssel még egy réteggel több védelmet kaphatnánk a bőrrák ellen.

Egyelőre az elképzelés nagyrészt spekulatív, és még rengeteg akadályt kell leküzdeni. Tekintettel azonban az mRNS-vakcinák sikerére a jelenlegi világjárvány elleni küzdelemben, rengeteg potenciál van benne. A kutatók több mint 40 éve vizsgálják az étrendi antioxidánsokat, mint a rákmegelőzés olcsó, alacsony kockázatú hatóanyagainak lehetséges forrását, de ezek nem mindig teljesítettek jól a klinikai vizsgálatokban, sőt, egyes esetekben valóban károsak voltak. Ezért is lenne szükség új kemoprevenciós szerekre, például mRNS-vakcinára.

Bár a TXNRD1 nevet kapó megoldás jó jelöltnek tűnik a napvédelem fokozására, a kutatóknak élő modell segítségével kellett ellenőrizniük feltételezéseiket. A TXNRD1 gén eltávolítása egerekben lehetővé tette a kutatócsoport számára, hogy tanulmányozza az enzim szerepét a pigmentációban és a melanociták azon képességét, hogy reagáljanak az ultraibolya-B sugárzásnak való kitettségből eredő oxidatív stresszre. Az eredmények ígéretesek voltak, és arra utaltak, hogy a TXNRD1 bőrsejtekbe juttatásában egyértelmű potenciál rejlik a melanintermelés elősegítése és a napozás okozta károsodás korlátozása érdekében.

(Forrás: ScienceAlert)


s

A figyelmetekbe ajánljuk