running man on bridge

26-szor költözött a világutazó, ezt a 7 dolgot tanulta meg egy életre

A leghosszabb időt, amit egy házban töltött, körülbelül 7 év volt, és ez még gyerekkorában történt. Minden egyes alkalommal magával vitte az összes holmiját, hat különböző országban nevelve fel a lányát. Tapasztalatait pontokba szedve megosztotta.


​1. Azonnal rendezkedj be

Amikor fiatal családapaként először költözött külföldre, 2 éves szerződést kötött, és kezdetben egy bútorozott lakásban élt, mindössze egy-két bőröndnyi ruhával és személyes holmival. Körülbelül egy év elteltével rájött, hogy ez az életvitel nem segített abban, hogy külföldön otthon érezze magát. Úgy döntött, hogy a még az Egyesült Királyságban raktárban lévő holminkat átviszi a jelenlegi helyükre, és otthonunkká teszi, nem törődve azzal, hogy meddig maradnak. Állítja, ez óriási különbséget jelent a mentális egészségében, megkönnyítve számtalan kihívást.

​2. Legyen tartalmas az ott tartózkodásod

Többet látott más országokból, mint a hazájából, Németországból, egyszerűen azért, mert tudatosan igyekszik minél többet látni abban a rövid időben, amit a világ adott részén élvez. Még mielőtt leszáll valahol, megnézi a látnivalókat és eseményeket, városokat és felfedezésre váró természeti csodákat. Az olyan nagy országok esetében, mint Ausztrália, megnézi a helyi légitársaságok járatainak útvonalait, prioritási listát készít, és például lefoglalja a szilveszter estét Sydney kikötőjében, még mielőtt megérkezne Melbourne-be.

​3. Ne mondj nemet semmire

Amikor leszállsz valahol, ahol a kultúrsokk egyértelmű lehetőség, és minden más körülötted, érthető reakció, hogy be akarsz bújni az otthonodba, és ott biztonságban akarod érezni magad. Introvertáltként legszívesebben mindig ezt tenné, de megtanult mindig igent mondani minden meghívásra, minden lehetőségre, ami egy új helyen az útjába kerül. Ahogy Németországban mondjuk olyan dolgokat tett, amelyek normális esetben nem lennének természetesek számára, végül egy álommunkát kapott, és olyan különleges helyekre jutott el, amelyeket magától soha nem talált volna meg, nagyszerű barátokat ismert meg, és rengeteget tanult, amire nem lett volna lehetősége, ha nemet mond.

​4. A hobbi összeköt másokkal

A partnereddel vagy a családoddal való költözés sokat segít, ha az idegen országban való elszigeteltség nagyon is valós érzéséről van szó, de még a legközelebbi családtagoknak is szükségük van időnként a családi egységen kívüli barátokra. Míg sokak számára a sport az, ami kimozdítja őket otthonról és új emberekkel való összefogást jelent, addig neki a mahjong az, és bárhová is költözik, igyekszik találni egy játékosokból álló csoportot, akikkel játszhat. Egy olyan hobbi ápolása, amely lehetővé teszi, hogy a családi egységen kívüli érdeklődésed legyen, és amely révén másokkal is találkozhatsz, hasznos eszköz az új helyen való beilleszkedéshez.

​5. Egy be, egy ki

A világ körüli költözés az összes vagyontárgyaddal a hátad mögött nemcsak logisztikai kihívás, hanem drága is, ezért fontos, hogy ne hagyd, hogy a cuccaid kicsússzanak a kezedből. A ruhák, sőt néha még a csecsebecsék esetében is az egy be, egy ki alapon működik, és hajlamos kidobni a régi dolgokat, mielőtt feltöltené a szekrényt, nem számítva a szezonális vagy különleges darabokat, például a téli kabátokat vagy az estélyi ruhákat. De több mint 1000 könyvvel költözik a világban, viszont kompromisszumként jótékonysági célokra adományozza azokat a könyveket, amelyeket nem igazán szeret.

​6. Tartsd a kapcsolatot

Állítása szerint az egyik legjobb dolog az állandó költözködésben az, hogy része a külföldiek folyamatos áramlásának, amely körbejárja a világot, és minden kontinensen (az Antarktisz kivételével) és a legcsodálatosabb helyeken vannak barátai. A folyamatosan változó diaszpórával való kapcsolattartás az elmúlt évtizedekben a közösségi médiának köszönhetően sokkal könnyebbé vált, és most már van egy csodálatos gyűjteménye hasonló gondolkodású barátokból, és gyakran ha utazik valahova, már ismer ott valakit korábbi utazásainak köszönhetően.

​7. Fogadd el a változást

Ez talán a legfontosabb tényező ahhoz, hogy igazán élvezni tudd a külföldi életet: nemcsak kezelni kell tudni a változásokat, hanem meg kell próbálnod elfogadni és élvezni őket. Bár ő mindig aggódik egy kicsit, hogy mit fog találni egy új célállomáson, pozitívan éli meg azokat az első napokat és hónapokat, amikor minden sarkon eltéved, és küszködik a nyelvvel vagy akár a hétvégével (az első közel-keleti költözése során a hétvégéje csütörtökre/péntekre esett, így mindig zavarban volt). Szerinte a korábbi életedtől való eltérésekben való gyönyörködés az, ami a külföldre költözést olyan igazi kalanddá teszi, ami sokak számára elérhetetlen.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk