black and white chess pieces on black and silver gas stove

Ezért kellene lefotóznod a sütődet, hosszabb utazás előtt

A dolgok folyamatos újraellenőrzése nem nyugtat meg jobban, mivel minden újabb ellenőrzésnél az emlék egyre kevésbé válik élénké.


A nyaralásra indulás izgalmas lehet. Végül is szünetet tarthatsz a mindennapi életedben, valami újat tapasztalhatsz, és kalandozhatsz. De legyünk őszinték, a nyaralás előtti készülődés meglehetősen stresszes lehet. A felkészüléstől és a csomagolástól kezdve egészen addig, hogy időben a repülőtéren legyél, sok mindenre kell gondolnod, amikor nyaralni indulsz.

Ezért nem meglepő, ha az utazás közepén pánikba esel, hogy elfelejtettél valami fontos dolgot, például kikapcsolni a tűzhelyet. Ne aggódj, van egy jó tipp, ami átsegíthet ezen a stresszes pillanaton. A legjobb módja annak, hogy ne aggódj amiatt, hogy elfelejtettél kikapcsolni valamit, ha készítesz egy kis bizonyítékot egy fotó elkészítésével, és hozzáadod a telefonodon lévő vakációra kész fotóalbumhoz.

Igen, tényleg, menj be, és készíts egy fotót a zárt garázsról, a kihúzott szépségápolási készülékekről, sőt, még a tűzhely tárcsáiról is, hogy amikor egy pillanatra pánikba esel, csak ránézz a fotóalbumra, vegyél egy mély lélegzetet, és térj vissza a nyaralásodhoz. A fényképes megközelítés az agyadnak is jobb lehet, mint kétszer is ellenőrizni, hogy valóban kikapcsoltad-e a tűzhelyet.

Ezt támasztja alá a québeci Concordia Egyetem 2005-ös tanulmánya a kétszeres ellenőrzés jelenségét vizsgálva. A vizsgálatban egyetemi hallgatók kikapcsolták a tűzhelyet, majd többször is ellenőrizték, hogy valóban kikapcsolták-e. A kutatók ezután megkérdezték a hallgatókat, hogy kikapcsolták-e a tűzhelyet, mennyire emlékeznek arra, hogy kikapcsolták, és mennyire biztosak abban, hogy valóban ki volt kapcsolva.

Míg azok a diákok, akik 10-15 alkalommal ellenőrizték, helyesen emlékeztek arra, hogy a tűzhely ki volt kapcsolva, a kikapcsolás emlékezete már nem volt élénk, és kevésbé bíztak saját emlékezetükben. Minél többször ellenőrzünk valamit, annál kevésbé élénk és kevésbé részletes az emlék, és annál kevésbé vagyunk magabiztosak az emlékezetünkben.

Az ellenőrzés, amelynek elvileg magabiztosabbá kellene tennie az embert a történésekkel kapcsolatban, kevésbé magabiztossá teszi. A történet tanulsága egyszerű: csak készíts egy fényképet. Így nem kell folyamatosan azon aggódnod, hogy kikapcsoltak-e a készülékeid, és nyugodtan mehetsz tovább az utadon.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk