kubai tengerpart
Kuba újra megnyitotta határait a nemzetközi utazók előtt, és az eddigi enyhítő intézkedések után november 15-től minden utazási korlátozást feloldottak.

A helyi és külföldi utazóknak november 15-től már nem kell PCR-tesztet végezniük a határátkelésnél. Ugyanakkor a kubai egészségügyi hatóságok további ellenőrzési intézkedésként szúrópróbaszerűen vehetnek majd mintát, írja a Travel Daily.

Emellett országban élő kubai utazóknak továbbra is el kell majd menniük a háziorvosi rendelőbe vagy más egészségügyi központba, hogy az érkezést követő 48 órán belül ellenőriztessék magukat.

A feloldásokhoz kötött, hogy az országba érkező minden nemzetközi (kubai vagy külföldi) utazónak be kell mutatnia az egészségügyi útlevelet vagy a nemzetközi oltási igazolását amely tartalmazza az egyes országok szabályozó szervei (FDA, EMA, MHRA, WHO) által hitelesített vakcinákat.

Ezek többsége a következő vakcinákat fogadja el: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Moderna és Sinopharm.

A kubai oltási ütemtervvel megegyező oltás is elegendő az országba való beutazáshoz. Ez azt jelenti, hogy ha van olyan igazolványa a beutazónak, amely igazolja, hogy a kubai oltóanyagok valamelyikével oltották be, akkor azt engedélyezett igazolásként használhatja. Ez azért lehetséges, mert összesen már háromfajta saját fejlesztésű oltóanyag alkalmazását hagyta jóvá a karibi szigetország.

Azoknak az utazóknak, akik nem kaptak teljes oltást, vagy nem tudnak egészségügyi útlevelet vagy oltási igazolást felmutatni, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, amelyet legfeljebb 72 órával az utazás előtt kell elvégezniük.

Az ország egyébként elég jól áll az oltásban: a lakosság 89%-a kapott már legalább egy dózist, a teljes körűen beoltottak pedig 75%-ot tesznek ki.


A figyelmetekbe ajánljuk