zsúfolt repülő
Shutterstock

Neked mennyit érne a melletted lévő üres ülés a repülőn?

Egyre több légitársaság vezeti be az üres ülésekre való liciteket.

Sokaknak az egyik legjobb érzés egy hosszabb repülőút során, ha végül nem ül más utas a szomszéd székben. Ez valóban sok előnnyel jár: több hely, nyújtott lábak, szomszédos ülésen más dolgok tárolása, lehetne sorolni.

Ezek viszont ritka pillanatok, pláne, amióta lényegében újra a koronavírus előtti szinten a nemzetközi turizmus. De akkor mennyit fizetnénk, hogy megkapjuk azt a plusz ülést?

A Qantas be is árazta a kényelmet: az ausztrál légitársaság bejelentette a „szomszédmentes" foglalási lehetőséget, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy lefoglalják a mellettük lévő ülést, így még több személyes teret biztosítva számukra. Ennek ára pedig 20 dollár, és egyelőre csak a belföldi útvonalakon lesz elérhető, írja a Time Out.

Ráadásul az opciót nem lehet majd a jegyek első foglalásakor választani: csak bizonyos ügyfeleknek kínálják majd fel az indulás előtt 48 órával.

A Qantas egyébként nem az első légitársaság, amely felajánlja az ügyfeleknek a szomszédos ülőhelyek foglalásának lehetőségét. Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, az Etihad 2017 óta tesz hasonlót, ráadásul az utasok még licitálhatnak a mellettük lévő ülések üresen tartására. De az Emirates is lehetővé teszi, hogy akár három szomszédos ülést is üresen tartsanak az utasok. Az Eurowings és a Sri Lankan Airlines is hasonló lehetőséget kínál.

Hozzá kell tenni, hogy a fenti légitársaságok „szomszédmentes" opcióihoz képest a Qantas árazása viszonylag kedvező: az Emiratesnél 55 dollár, viszont az Eurowingsnél már 10 dollártól foglalhatunk.

A légitársaságoknak persze ez megéri: az üres helyek általában az eladatlan. Azzal, hogy az utasok még egy kisebb összeget is fizetnek értük, a légitársaságok még jól is járnak.


A figyelmetekbe ajánljuk