Valencia, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

Közel 250 ezer forinttal költhetnek mostantól többet a magyarok egyik kedvenc országukban

Egy egyhetes nyaralás a mediterrán országban 250 ezer forinttal drágább most, mint tavaly, egy árfolyamszolgáltató cég szerint.


Az Eurochange kutatása a szállodák, az élelmiszerek, az autóbérlés és az euró költségeit vette figyelembe a spanyolországi nyaralás kapcsán. Az áremelkedést az inflációnak tulajdonítják, valamint annak, hogy sok vállalkozás megpróbálja pótolni a koronavírus-járvány alatt elszenvedett veszteségeket.

Az ide készülő turistákat figyelmeztették, hogy számolniuk kell a túlköltekezés kockázatával, ha nem veszik figyelembe a magasabb átlagköltséget, amely még nem tartalmazza a repülőjegyeket.

Az autóbérlés költsége több mint kétszeresére emelkedett tavaly óta − derül ki az adatokból.

Az árak 136 százalékkal emelkedtek, egy heti bérlés tipikus költsége most körülbelül 290 ezer forint, azaz majd 25 ezer forint naponta. Az összeg a Sixt, a Hertz, az Avis, a Budget, az Enterprise és az Europcar által kínált díjakon alapul. A turistáknak, akik 2021-ben ugyanezzel a bérleti díjjal vették volna ki a kocsit, mindössze 123 ezer forintot kellett volna fizetniük egy hétre.

A jelentés szerint az elmúlt egy évben 36 százalékkal nőttek az éjszakánkénti szállodai költségek a mediterrán kedvencben.

Tavaly egy szoba 29 ezer forint került egy éjszakára. Ha most ugyanezt a szobát foglalnák az utazók, 40 ezer forintot, azaz hat éjszakára 240 ezer forintot kellene fizetniük.

spanyol tengerpart

Fotó: Shutterstock

Eközben az éttermekben való étkezés 9 százalékkal drágábbnak bizonyult. Egy vacsora, ami 2021-ben 8 300 forintba került volna, most körülbelül 9 000 forintba kerül. Az emelkedést az inflációval és általában az élelmiszerek drágulásával hozták összefüggésbe.

Tavaly szeptemberben ezen a napon 1 euróért 348 forintot kellett volna fizetni, most a cikk írásának napján 421 forintot.

Charles Stewart, az Eurochange ügyvezető igazgatója szerint érdemes jobban megtervezni a mostani nyarlást:

A költségek csökkentésében a felkészülés a kulcs, mivel sok üdülési csomag és olcsó repülőjegy áll rendelkezésre, ha az ember utánanéz. A nyaralók azzal is spórolhatnak, ha nem bérelnek autót, mivel az az elmúlt évben több mint kétszeresére nőtt.
Az is kulcsfontosságú, hogy figyeljük az árfolyamokat, és keressük a legjobb ajánlatokat, hogy a készpénzünk a lehető legjobban menjen külföldön. Ha lehetséges, mindenképpen vigyünk magunkkal több pénzt, mint korábban, hogy ellensúlyozzuk az árfolyamcsökkenést

− tette hozzá Stewart.

Forrás: Independent

A figyelmetekbe ajánljuk