repülő étel
Shutterstock

Neked se ízlenek az ételek a repülőn? Van rá magyarázat

Nem titok, hogy a repülőgépeken felszolgált ételek a legtöbbször már-már ehetetlenek, de mint kiderült, ez nem feltétlenül a légitársaság szakácsának a hibája. Valójában az ízlelőbimbóink sokkal másképp érzékelik az ételeket és italokat, amikor 10-12 ezer magasan repülünk, mint a tengerszinten.

Egy zárt repülőgép kabinjában az újrakeringetett levegő extrém száraz. Becslések szerint a kereskedelmi repülőgépek levegőjének páratartalma körülbelül 12 százalék, ami szárazabb, mint a legtöbb sivatagé.

A levegő nedvességhiánya miatt az orrjárataink kiszáradnak, ami csökkenti a szaglórendszerünk szaglásra való képességét. Mivel a szaglás létfontosságú szerepet játszik az ízérzékelésben, az ételek ízének érzékelése tompulhat, így azok íze fanyarabbá válik.

Az alacsony légnyomással kombinálva a levegő szárazsága azt eredményezi, hogy a só intenzitását akár 30 százalékkal, a cukorét pedig akár 20 százalékkal alacsonyabban érzékeljük– derül ki a Fraunhofer Épületfizikai Intézet régebbi, 2010-es tanulmányából, amelyet a Lufthansa német légitársaság megbízásából készítettek.

Ez is érdekelhet: 3 dolog, amit a légiutas-kísérők szerint tilos a repülőgépeken fogyasztani

Mindez azt eredményezi, hogy a levegőben az ételeknek és italoknak az ízük olyan, mint amikor megfázunk.

rep\u00fcl\u0151 \u00e9tel

Shutterstock

A tanulmány szerint az ázsiai ételek, amelyek általában intenzívebb aromájúak, jobban megőrzik az ízüket, mint például a sima hal vagy a baromfi.

Ráadásul a zaj is problémát jelenthet. Kutatások kimutatták, hogy a háttérzaj jelentős hatással lehet az ételek érzékelésére, különösen az édes és sós ízérzetünkre. A repülőgépek utasterében a zaj elérheti a 80 decibel körüli értéket – ami nagyjából megegyezik egy elektromos porszívóéval – , ezért szintén gyengülhet az ételek élvezeti értéke.

Van megoldás 

Egy 2015-ös tanulmány szerint az umamiban gazdag ételek – például a paradicsom, a gomba és az érlelt húsok – még akkor is megőrzik az ízüket, ha repülőgépen fogyasztják őket. A légitársaságok állítólag észre is vették, hogy az utasok meglepően nagy mennyiségű paradicsomlevet fogyasztanak repülés közben. Azaz, ha repülünk, és szeretnénk finomat is enni, kérjünk fűszeres, intenzív ízű ételeket.


A figyelmetekbe ajánljuk