portugál város
Shutterstock

Újabb népszerű úti cél adóztatná meg a turistákat

Portugália napsütötte Algarve régiójának egyik népszerű úti célja is kezdi megunni az embertömeget, ezért idegenforgalmi adót vezetnének be: a tervek szerint a turistáknak a főszezonban éjszakánként két eurót kell majd fizetniük.

Faro és Vila Real de Santo Antonio után Olhão városa is adót vetne ki az ott éjszakázó turistákra: a város főszezonban, az áprilistól októberig tartó időszakban éjszakánként két eurót számít fel a turistáknak. Az év többi részében is megmarad az adó, de akkor már csak egy eurót kel éjszakánként fizetni, írja az Express.

Egyébként Algarve régiója az egyik legolcsóbb választás Európában: Ezek Európa legolcsóbb nyaralóhelyei 2023-ban

A város polgármestere, Antonio Pina a helyi hírügynökségnek elmondta, hogy „az idegenforgalmi adó egy olyan hozzájárulás, amelyet a turisták hagynak hátra, hogy minimalizálják a hatásukat".

Az új adót legfeljebb öt éjszakára kell majd fizetni, így a legmagasabb összeg, amelyet egy turista fizethet, 10 euró lesz. A 16 év alatti gyermekek mentesülnek az adó alól, így a családi nyaralásokat nem érinti az új intézkedés.

Olhão

Shutterstock

A polgármester a befolyt összeg felét a turisták által okozott hatások minimalizálására és a biztonság növelésére fordítják a térségben – mondta el a polgármester, aki hozzátette, hogy a pénz másik részét a régió turizmusának fellendítésére és az alapvető szolgáltatások fenntartására fordítják majd.

Tombol a túlturizmus Európában 

Bár az idegenforgalmi adót sokan kritizálják, egyre több város szed Európa-szerte, mivel a koronavírus-járvány után egyre több turista árasztja el a népszerű úti célokat. Az idegenforgalmi adó még nem is számít olyan drasztikusnak: pár napja írtuk meg, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban a rengeteg turista miatt.

De Portofino településéről is beszámoltunk már, amely hasonló intézkedéseket tett a túlturizmus ellen: a kis tengerparti falu az olasz Riviérán található, és a nemzetközi turizmus egyik legfelkapottabb célpontja lett az utóbbi időben – a helyiek viszont nem feltétlen örülnek ennek. Emiatt Portofino polgármestere „várakozástilalmi zónákat" vezetett be: aki délelőtt 10:30 és délután 18:00 óra között túl sokáig ácsorog a rakparton azok 270 eurós, nagyjából 100 ezer forintos bírságot kockáztatnak.

Ha pedig kerülnénk a tömeget a nyáron, ezt a cikkünket ajánljuk: Ha kerülnéd a tömegnyomort nyáron: ezek Európa legzsúfoltabb fővárosai


A figyelmetekbe ajánljuk