szelfiző nő
Shutterstock

Kezdik megunni: egy népszerű olasz helyszínen 100 ezer forintra is büntethetik a szelfiző turistákat

A festői, kis olasz falvak egyre jobban szenvednek a turistáktól.

Portofino, egy kis tengerparti falu az olasz Riviérán, a nemzetközi turizmus egyik legfelkapottabb célpontja lett az utóbbi időben – a helyiek viszont nem feltétlen örülnek ennek.

Mivel Portofino klasszikus Instagram-alapanyag, nyáron a turisták lényegében megszállják a várost, és ha már ott vannak, számos szelfit is készítenek, amivel komoly fennakadásokat is okoznak a közlekedésben.

Ez is érdekelhet: Az egyeurós házakon túl: 10 olasz falu, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Portofino

Shutterstock

Emiatt Portofino polgármestere „várakozástilalmi zónákat" vezetett be: aki délelőtt 10:30 és délután 18:00 óra között túl sokáig ácsorog a rakparton azok 270 eurós, nagyjából 100 ezer forintos bírságot kockáztatnak. .

A falunak alig több mint 400 lakosa van, de a turisták bőven megtöltik a helyet: csúcsidőszakban a 10 ezer főt is meghaladhatja a látogatók száma, ami túlzsúfolt utcákat és dugókat eredményez. A tilalom célja, hogy az önkormányzat megakadályozza, hogy a turisták összezsúfolódjanak a vízpart közelében. A tilalom az üdülési szezon végéig, október 15-ig lesz érvényben – írja az Euronews.

Portofino

Shutterstock

Egyébként nem Portofino az egyetlen olasz város, amely a turistaáradattal küzd. A Nápolytól délre található Amalfi-part melletti települések a nyári hónapokban tömegesen vonzzák a látogatókat.

A Vietri sul Mare és Positano közötti 35 kilométeres szakaszon a forgalom csökkentése érdekében tavaly június és szeptember között rendszámkorlátozó intézkedést vezettek be: a páratlan rendszámmal végződő autók a páratlan napokon, míg a páros rendszámmal végződők a páros napokon közlekedhettek az úton.

De Velence is megszenvedi a turistákat: a főszezonban a mindössze 50 ezer lakosú város naponta akár 150 ezer turistát is fogadhat. Itt már 2021-ben megtiltották a nagy sétahajók kikötését, idegenforgalmi adót szednek és a város várhatóan jövőre a belépési díjat is bevezeti.


A figyelmetekbe ajánljuk