osztrák falu
Shutterstock

Volt-nincs: szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban

Újabb település elégelte meg a turistákat.

Radikális döntést hozott az osztrák Hallstatt községe. A turisták körében a helyszín rendkívül népszerű lett az utóbbi időben a Jégvarázs Disney-film miatti hasonlósága miatt, ezért a helyiek egy fából készült korlátot állítottak fel, amely eltakarja az Alpok kilátását, ezzel tiltakozva a tömegturizmus ellen, írja a UK Daily az AFP alapján.

A faluban mindössze 750-en élnek, így egy apró, de annál festőibb alpesi faluról van szó, ráadásul Hallstatt a hófödte faházaival és templomtornyával évente körülbelül egymillió turistát fogadott a koronavírus-járvány előtt. Miután az utazási korlátozások megszűntek, a turisták újra visszatértek a településre, amit úgy tűnik, eddig bírtak a helyiek.

A túlturizmus ellen pedig a helyiek nemrég felhúztak egy fából épített paravánt az egyik fő látványosság elé, ahol a látogatók előszeretettel szelfiznek – ezzel megakadályozva, hogy látványos képeket készítsenek a térségről.

Azt még nem tudni, hogy mennyi ideig fog a ott maradni a szelfigátló fal. Erről majd azután döntenek, hogy feldolgozzák az újítással kapcsolatos visszajelzéseket. A falu polgármestere viszont elég keményen fogalmazott a helyzetről egy helyi lapnak:

Az egyetlen dolog, ami segítene, ha a fotózási célpont többé nem lenne fotózási célpont

– mondta Alexander Scheutz.

Nem ez az első hasonló akció 

Pár napja számoltunk be Portofino településéről is, amely hasonló intézkedéseket tett a túlturizmus ellen: a kis tengerparti falu az olasz Riviérán található, és a nemzetközi turizmus egyik legfelkapottabb célpontja lett az utóbbi időben – a helyiek viszont nem feltétlen örülnek ennek. Emiatt Portofino polgármestere „várakozástilalmi zónákat" vezetett be: aki délelőtt 10:30 és délután 18:00 óra között túl sokáig ácsorog a rakparton azok 270 eurós, nagyjából 100 ezer forintos bírságot kockáztatnak.

Ha pedig kerülnénk a tömeget a nyáron, ezt a cikkünket ajánljuk: Ha kerülnéd a tömegnyomort nyáron: ezek Európa legzsúfoltabb fővárosai


A figyelmetekbe ajánljuk