napforduló svédországban

4 közeli hely, ahol örömünnep a nyári napforduló

A napfordulót évszázadok óta ünneplik. Az ősi maja és arab kultúráknak tulajdonítják az első olyan naptárak megalkotását, amelyek a napfelkeltéken, napnyugtákon, napéjegyenlőségeken és napfordulókon alapultak A mai ünnepek az ősi hiedelmek és a mai szokások keverékét adja, mindegyikük sajátos kultúrát, szokásokat és okot tisztel a jelenséggel kapcsolatban. Ha érdekes nyaralási élményt szeretnénk, érdemes felírni a helyszíneket.

Egyiptom, Szfinx

szfinx

Shutterstock

A napimádatnak az ókori egyiptomi vallások az egyik legnagyobb jelentőséget tulajdonították. Akkoriban a nyári napfordulót a Nílus vízállásának emelkedésével hozták összefüggésbe – a folyó szántóföldekig érő vize biztosította a jó termést, amely lényegében az egész népet táplálta.

Egyiptomon belül pedig a nagy Szfinx tökéletes helyszín lehet a nyári napforduló idején, amikor a Nap pontosan a nagy piramisok között nyugszik le. Hivatalos ünnepségre nem kerül sor, a látványos naplemente azonban turistákat, asztrológusokat, tudósokat, régészeket és történészeket vonz a világ minden tájáról.

Barcelona

Barcelonában 2022-ben, június 23-án és 24-én tartják a Szent Iván éjszakájának ünnepét, amely Keresztelő Szent János születésének napját ünnepli.

A hangulatra ilyenkor sem lehet panasz: féktelen fesztivál a városközpontban, az utcákon pedig tüzeket gyújtanak a soha be nem záró kávézók között. A zenészek egész éjjel a tűzijátékok hangjaival versenyeznek. Barcelona belvárosa ilyenkor zsúfolásig van, gyakran díszes jelmezekbe öltözött ünneplőkkel

Az ünnep három szimbóluma a tűz, a gyógynövények és a víz, ami azt is jelenti, hogy a tengerben való fürdőzés elengedhetetlen része a szórakozásnak. A strand mentén ideiglenes bárok is nyílnak ilyenkor, amelyek csak fokozzák a hangulatot.

Görögország 

A Prometheia Fesztivál egy minden júliusban megrendezett négynapos esemény, amely ősi spirituális hiedelmeken alapul a Nappal kapcsolatban.

A Litόchoro faluban, az Olümposz-hegy lábánál fekvő gyönyörű Prométheusz ligetben megrendezett fesztiválon több ezer ember visel ókori görög öltözéket, hogy egy hosszú felvonulásra induljanak a falu utcáin. A fesztiválon zene, ételek és a szabadtéri programok vannak a középpontban, amely egy előadással és egy nagy máglyával zárul.

A Travel Waits cikke szerint a 2022-re tervezett Prometheia Fesztivál tervei egyelőre függőben vannak, de a helyet érdemes felírni a bakancslistára.

Svédország

A skandináv naptár és a Midsommar mélyen a pogányságban gyökeredzik, de ma már az ünneplőket inkább az étel és a szerelem érdekli. A legtöbb fesztiválon pácolt hering, lazac és burgonya, valamint virágkoszorúba öltözött táncosok köröznek a májusfák körül.

Az ünnep szintén Szent Iván éjszakájához kapcsolódik, amikor a szerelem betölti a levegőt. A néphit azt állítja, hogy ha a hajadon lányok hét virágot tesznek a párnájuk alá Szent Iván éjszakáján, akkor jövendőbeli férjükről álmodnak. Az ünnepi tevékenységek közé tartozik, hogy a lányok virágkoszorúkat dobálnak a folyóba, és várják, hogy leendő férjük felmarkolja őket a folyón.

Sok kis falu ad otthont a Midsommar fesztiváloknak, amelyek nem is szerepelnek sokszor az interneten, ezért a legjobb, ha egy svéd utazási irodához fordulunk további információkért.


A figyelmetekbe ajánljuk