woman walking on street surrounded by buildings

A megtakarított pénzt a következő utazás lefoglalására fordíthatod.


A Travel + Leisure-nak adott interjújában Kristen Gall, a Rakuten vezető cash back vásárlási platform kiskereskedelmi és vásárlási szakértője a következőket mondta:

Amikor utazásról van szó, nehéz ellenállni annak, hogy ne vásároljunk olyan tárgyakat, amelyekkel otthon is megőrizhetjük az emlék egy darabját. Fontos azonban, hogy ne feledjük, nem kell minden szuvenírre, ami megtetszik. Külföldi utazások alkalmával azt javaslom, hogy csak olyan tárgyakat vásárolj, amelyeket otthon nem tudsz beszerezni, vagy amelyek elég kicsik ahhoz, hogy ne befolyásolják a poggyászod súlyát. Ha mindenképpen haza akarsz vinni szuvenírt, inkább spórolj egy különleges dologra, minthogy egy csomó csecsebecsére pazarold a pénzed, amit hazatérve nem biztos, hogy meggondolsz.

Ha valaha is előfordult már veled, hogy a biztonsági ellenőrzésen vagy a vámvizsgálatnál ott kellett hagynod egy vásárlást, akkor egyet fogsz érteni Gall tanácsaival.

Fontos észben tartani, hogy minden megvásárolt holmival együtt kell majd hazautaznod. Kerüld tehát a törékeny, terjedelmes és nehéz tárgyak vásárlását, mivel a repülőtérre érve valószínűleg túlméretes poggyászdíjat kell majd fizetned. Legyél óvatos, ha élelmiszert vagy bort vásárolsz, mert előfordulhat, hogy az nem jut át a vámon. Az olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, általában rendben vannak, de az olyan árucikkek, mint a hús és a termények valószínűleg nem jöhetnek vissza az országba.

Gerry Andrade, a Gerry Andrade & Associates kaliforniai pénzügyi tanácsadója egyetért Gall tanácsaival. Mivel Andrade gyakran utazik a családjával, azt ajánlja, hogy csak olyan tárgyakat vásároljon, amelyek egyediek és könnyen szállíthatóak. Elmesélte egy utazás történetét, amelynek során 10 éves fia a római Piazza Navonán meglátott egy festményt, és annyira megtetszett neki, hogy megvették neki, és gondoskodtak róla, hogy biztonságosan elhelyezzék egy csőbe csomagolva a poggyászukban. Néhány további úti cél után hazaérkeztek, és azt tapasztalták, hogy a festmény eltűnt. Más szóval egy fontos vásárlás, akár pénzbeli, akár érzelmi értékkel bír, könnyen elveszhet utazás közben. Andrade azt is felajánlotta, hogyan lehet pénzt megtakarítani és kezelni utazás közben, például olyan hitelkártyát használni, amely nem tartalmaz külföldi tranzakciós díjat. Az általa használt kártya minden vásárlás után készpénz-visszatérítést is biztosít.

Utazás közben kizárólag ezt a hitelkártyát használjuk, hogy nyomon követhessük a csalárd terhelést. Ami még ennél is fontosabb, hogy így nem kell sok készpénzt magunkkal vinni, amelyet könnyen elveszíthetünk vagy ellophatunk. Egy külön bankkártyát is tartunk magunknál, amellyel az ATM-eknél tudunk valutához jutni, ha egy adott országban szükség van rá. Ennek banki díja van, de a kényelemért megéri.

Több forrás szerint az ATM-ek kínálják a legjobb árfolyamokat és a kényelmet is. A pénzükre figyelő utazók a szállodák, éttermek és túrák tervezésével, összehasonlításával és kutatásával spórolhatnak. Ebben az utazási tanácsadók vagy utazási ügynökök nagyszerű forrást jelenthetnek. JoAnn Caputo Tripi, a New York állambeli Westburyben működő Protravel International utazási tanácsadója szerint az utazási tanácsadók a helyi ismeretek és tapasztalatok mellett gyakran tudnak üdülőhelyi krediteket, tömeges repülőjegy-árakat és szobakorrekciókat is biztosítani. A pénzzel jól bánó utazók tehát a foglalás előtt elvégzik a házi feladatukat, valamint kihasználják a szakértők tanácsait. Ami a vásárlást illeti, ha szuvenírre vagy ajándékra van szükség, Tripi azt javasolja, hogy ne a repülőtéren vagy a szállodai boltban vásárold meg.

Ami a szállodákat illeti, Tripi felhívja a figyelmet az előre fizetett vagy előre megvásárolt szállodai szobákra. Ezek ugyan kedvezményt nyújtanak, de teljes egészében ki vannak fizetve, és nem téríthetők vissza. A világjárvány megtanított minket a rugalmasság értékére, és a lelki nyugalom, amely azzal jár, hogy szükség esetén lemondhatjuk a foglalást, megér néhány forintot. Ráadásul azok az utazók, akik jól bánnak a pénzzel, nem sűrűn használják a minibárt a szobájukban.
Az éttermekben való étkezés szintén jelentős kiadást jelent, ha úton vagyunk, de a takarékos utazók inkább a helyi éttermeket keresik, minthogy minden étkezéshez a szálloda étkezdéjébe menjenek. A turistáskodónak tűnő helyeket is elkerülik, miközben takarékoskodnak a nyaralási pénzükkel. Tripi azt javasolja az utazóknak, hogy hagyják ki a szállodai reggelit, kivéve, ha az benne van a szobaárban. A teljes reggeli helyett inkább egy cornettót vegyél Olaszországban, egy croissant-t Franciaországban vagy egy pastel de nata-t Portugáliában a reggeli kávé mellé.

Az autóbérlés néha szükségszerű lehet, de az utazóknak össze kell hasonlítaniuk az olyan alternatívák költségeit, mint a vonat, a tömegközlekedés, a taxik és az autószervizek, mielőtt a bérlés mellett döntenének. Vegye figyelembe a parkolási költségeket, amelyek egyes országokban igen magasak és rosszul megközelíthetőek lehetnek. Ha a bérlés a legjobb közlekedési eszköz, mindenképpen nézz utána, hogy szükséged van-e további biztosítási fedezetre. Számos hitelkártya és gépjármű-biztosítási szerződés fedezi a bérautó biztosítását, amivel jelentős összeget takaríthatsz meg - gyakran a napi díjat is elérheti. Azok az utazók, akik odafigyelnek a kiadásaikra, nem kötnek utasbiztosítást anélkül, hogy elolvasnák az apró betűs részt. Pontosan tudják, hogy mire terjed ki a biztosítás, összehasonlítják a díjakat és a részleteket, és megértik a kizárásokat.

Mielőtt orvosi fedezetet vásárolsz, ellenőrizd a jelenlegi biztosítási kötvényeid, hogy elkerüld a biztosítások megkettőzését. Az utazás megszakítására, lemondására és módosítására térítést nyújtó utazási biztosításokat is alaposan ki kell értékelni a vásárlás előtt. Legyél tisztában azzal, hogy az utasbiztosítási politikák és szabályok államonként eltérőek. Az utazás általában sok gyaloglással jár. Még ha nem is jelentkezel gyalogtúrára (ami gyakran gazdaságos és élvezetes módja az úti cél felfedezésének), már a repülőtereken való átjutás is kilométereket jelenthet. Tripi szerint az utazók pénzügyileg nem vesznek olcsó cipőt, amely nem kényelmes, vagy nem bírja az esőt és a macskaköves utcákat. Ugyanez vonatkozik a poggyászokra is. Ki szeretne törött bőröndkerékkel, nedves ruhákkal vagy tönkrement holmikkal bajlódni?

(Forrás: Travel+Leisure)

A figyelmetekbe ajánljuk