Nyár itthon: 3 hely, ahol felejthetetlen élményeket szerezhetünk

A gif illusztráció

Nyár itthon: 3 hely, ahol felejthetetlen élményeket szerezhetünk

Föld alatti titkok, egy vízen lebegő falu és extrém kötélpálya – három hazai programlehetőséget kínálunk, melyekkel ez a nyár sem telik el élmények nélkül.


Élet a föld alatt (Oroszlány)

Érdekes családi program lehet, ha felkeressük az oroszlányi bányamúzeumot: a régi bányászati járműveket, eszközöket, tárnákat a bánya egykori dolgozói mutatják be, így első kézből szerzett élményeket, tapasztalatokat hallgathatunk meg tőlük. Az egykori irodákban régi fotókon és dísztárgyakon elevenednek meg a bányászélet hétköznapjai – a bányászzenekar, a sportolók, a bányászcsapatok emlékei, felidézve az eltűnőben lévő szakma és a sajátos közösség egyedi világát. Mivel korábban a múzeum minden alkalmazottja vájár volt, egyszerűen nem tehetünk fel olyan kérdést az egykori üzemmel vagy az itt zajló munkával kapcsolatban, amelyre ne tudnának válaszolni.

A lebegő falu (Bokod)

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó sohasem fagy be teljesen, körülötte az elmúlt időben jelentős horgászparadicsom bontakozott ki, kedves kis horgásztanyákkal. Különösen naplementekor és napfelkeltekor rendkívül látványos a környék, melyet már Instagram-fotók ezrein örökítettek meg.

Extrém átcsúszás (Sátoraljaújhely)

Két hegy között közlekedhetünk autóval, túrázhatunk hegyről völgybe és vissza a hegyre, de a legrövidebb út mégis a levegőben vezet. A Zempléni Kalandparkban a Szár-hegy és a Magas-hegy közti, több mint egy kilométeres távot az extrém kalandra vágyók 80 km/órás sebességgel egy átcsúszó kötélpályán is megtehetik. Az adrenalindús zipline Szlovéniában és Ausztriában már elterjedt szabadidős programnak számít, de Magyarországon még ritkaságszámba megy. Akik szeretik megörökíteni az élményeiket, a helyszínen bérelt GoPro kamerákkal videóra vehetik az átcsúszást – bár enélkül is garantált, hogy ezt a pár percet egy darabig senki sem felejti el.


A figyelmetekbe ajánljuk