két fiatal lány konfettit szór és italt tart a kezében Budapesten az utcán
Fotó: Shutterstock

​Utcazenétől az éjjeli mozizásig – ide menjünk májusban Budapesten

Végre itt a jó idő, a motivációnk is visszatért, a programok pedig egymást érik a fővárosban. Akár benti, akár kinti eseményekről van szó, a május biztosan nem hagy minket unatkozni.


Tegyünk egy városi sétát, bulizzunk egyet a Bartókon, nézzünk külföldi bábelőadásokat, hallgassuk bele kedvenc íróink, költőink új köteteibe, vagy éjszakázzunk klasszikus és premier előtti filmeken valamelyik művészmoziban! Májusi programkavalkádunk következik, melyekhez érdemes már most hétvégén nyakunkba venni a várost.

Ez is érdekelhet: Ezeket a kulturális programokat érdemes megnézni Veszprémben

​1. Abstract − I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál, május 6-19.

Még elcsíphetjük a Színházi Olimpia részeként megvalósuló Nemzetközi Bábfesztivál második felét a Budapest Bábszínházban, ahova a művészeti ág legnagyobbjai hozzák el előadásaikat. A gondos válogatás keretében visszatér Duda Paiva holland bábművész, Stephen Mottram Angliából, és a német származású Ilka Schönbein is. Lengyelországtól kezdve, Spanyolországon, a Dél-afrikai Köztársaságon és Mexikón át a marosvásárhelyi egyetem bábszakosaig – kisebbek és nagyobbak egyaránt megtalálják a nekik való előadásokat a fesztivál változatos programjában. Kísérletibb, konceptuálisabb és szemet gyönyörködtető, látványos előadások egyaránt kerültek a programba.

A teljes program itt.

​2. Margó Irodalmi Fesztivál, május 11-13.

Május 11. és 13. között várja az irodalom szerelmeseit a Margó Irodalmi Fesztivál, idén új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben. Kültéri és beltéri könyvbemutatókon, beszélgetéseken, zenés programokon és dedikálásokon is részt vehetünk, ha kilátogatunk a szigetre. Itt mutatja be többek között új könyvét Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Závada Péter, Karafiáth Orsolya, Garaczi László és Tóth Réka Ágnes szövegeire tánc improvizációkkal készül a Duda Éva Társulat, és levetítik a Margó készítette Ai Weiwei portréfilmet is. A fesztivál alatt folyamatosan 4 színpadon zajlanak a programok, ráadásul mindegyiken ingyenesen vehetünk részt.

Teljes program itt.

Ha tovább olvasnál: 6 szórakoztató budapesti program esős időkre

​3. Bartók Béla Bál – utcazene fesztivál, május 11-13.

Ha a Bartók Béla úton járunk május második hétvégéjén, ne lepődjünk meg, hogy utcai vigadalomba csöppenünk. Egyesülnek az út vállalkozói, civiljei és lakói, hogy zenével töltsék meg a egyébként is hangulatos utcai miliőt. Ha te sem tudod elképzelni Budapestet a Bartók nélkül, és itt iszod kedvenc kávédat vagy veszed kedvenc kenyeredet, mindenképp ott a helyed a pezsgő sugárúton. ngyenes koncertek és bulik tömkelege vár: jön például Vedat Akdağ, az Ivan Akusztik és a Pandóra Projekt. De a növényeidet is elcserélheted egy hozzád jobban illőre, tanulhatsz kertészkedést, részt vehetsz különböző kulturális beszélgetéseken, miközben a gyerkőceid sem fognak unatkozni.

Teljes program itt.

​4. Budapest100, május 11-14.

Budapest lakossága évről évre izgatottan várja a Budapest100-at, ezt az izgalmas várostörténeti és építészeti programsorozatot. Idén a főváros 150. születésnapját ünnepeljük, ebből az alkalomból pedig a 100 éves házak helyett 150 éves épületekben barangolhatunk, köztük lakóházakkal és intézményekkel is, mint például a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Fiumei úti sírkert. A négynaposra fesztivál keretében a program egy szakmai konferenciával és egy sétanappal is gazdagodik a tavalyihoz hasonlóan. A kulturális programok középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. Időutazásra fel!

Teljes program itt.

​5. Artmozik éjszakája, május 19.

A Művész moziban, a Puskin moziban, a Toldi moziban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig vetítik az izgalmasabbnál izgalmasabb filmeket egy karszalagért cserébe, mely este 6 órától másnap reggel 6 óráig érvényes.

Ilyen különleges virrasztós mozizós alkalom csak egyszer van egy évben, nem érdemes kihagyni, pláne azoknak, akik szeretnek éjjel filmezni. Több film itt kerül először bemutatásra, premier előtt, mint az Akkor éjjel című francia krimi, a Nem kapjátok meg a gyűlöletem és a Röfi. De olyan klasszikusokat is megcsodálhatunk a nagyvásznon, mint David Lynch Dűnéje, Quentin Tarantino Jackie Brownj, vagy Martin Scorsese zenei dokumentumfilmje, Az utolsó valcer. Továbbá a mozirajongók érdeklődését olyan sikeres filmek tartják majd fenn, mint a Moonage Daydream,a Kokainmedve, a Larry, és a Tár.

Teljes program itt.


A figyelmetekbe ajánljuk