Veszprém városképe naplementében a várral és templomokkal
Fotó: Shutterstock

7 kihagyhatatlan kulturális program  Veszprémben és környékén 2023-ban

Nemrég hivatalosan is megkezdődött a 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat. Számtalan program vár ránk a balatoni régióban egész évben, ezek közül szemezgettünk.


A kultúra rajongóit a régió 116 településén idén csaknem háromezer eseménnyel várják a szervezők, lesznek köztéri, tér-specifikus előadások, klasszikusabb és innovatív zenei események, kiállítások, filmfesztivál. Érdemes úgy tervezni az év hátralevő részét, hogy egyszer Veszprém és környéke is az utunkba kerüljön. Mutatjuk, miért!

Ez is érdekelhet: Itt a KUNSZT! - Új dizájnbolt érkezik a Veszprémbe

​1. Rendhagyó terek programsorozat (egész évben, Veszprém és környéke)

A híres Shakespear-i „színház az egész világ” mondást igyekszik a programsorozat kézzelfoghatóvá tenni, azaz kihozzák a színházat az emberek közé: utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacra, strandra, bányákba, hegyek tetejére, obszervatóriumba. Az egész évben folyó sorozat a színházi műfajok minél szélesebb spektrumát mutatja be a non-verbális színháztól, a vizuális és fizikai színházon át a bábszínházig. Lesznek gyerekelőadások, underground darabok, öko-színház. A hazai társulatok (Hajdu Szabolcs, Forte Társulat, Kókai Tünde, Kabóca Bábszínház, Szűcs Nelli, Artus) mellett francia és japán előadók is megmutatkoznak (Compagnie Belova-Iacobelli, Akemi Takeya) majd minden hónap egyik keddjén.

További információ itt.

​2. VeszprémFest (július 12-16.)

A VeszprémFest egy olyan zenei fesztivál , amely nem kötelezi el magát egyetlen műfaj mellett sem. A legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a jazz, a klasszikus zene, a világzene és a popzene területéről hozza a régióba évről évre a műfajok legjobbjait. A fesztivál nemcsak ezen műfajok környékbeli rajongóit vonzza a helyszínre, hanem az egész országból érdeklődők. Idén is világsztárokat hoz el nekünk a jubileumi, 20 éves fesztivál: itt lesz Joss Stone, Norah Jones, Alvaro Solere, Mariza és Anna Netrebko is.

További információ itt.

Ha tovább olvasnál: Legújabb kutatás eredménye: ezek a legélhetőbb magyar városok

​3. Magyar Mozgókép Fesztivál 2023 (június 9-12.)

A Nemzeti Filmintézet a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program szervezőivel újragondolta a magyar film ünnepét, és 2020-ban megrendezte a Veszprém-Balaton Filmpikniket, mely hamar a magyar filmes-televíziós szakma és a közönség találkozóhelyévé vált. Az idei immár 3. alkalom lesz, Magyar Mozgókép Fesztivál néven, tele szabadtéri vetítésekkel, magyar filmek premierjével, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal. Idén Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik meg a programsorozatot, melynek részeként sor kerül a Magyar Mozgókép Díjak átadására is. A fesztiválon lesz animációs blokk, rövid dokumentumfilmek, és itt kerül közönség elé a Bereményi kalapja, a Szia életem! és a Játszma című új film is.

További információ itt.

​4. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál (május 15-21.)

A TÁNC Fesztiválja veszprémi Pannon Várszínház évente megrendezett programsorozata. Ez már a 25. versenyszerű találkozója lesz a magyar és nemzetközi kortárs táncművészetnek, ahol professzionális és különböző művészeti ágakat képviselő zsűri értékeli a látott előadásokat, majd hirdet győztest. Az egész fesztivál a művészeti ágak egymásra utaltságát és közös felelősségét hangsúlyozza, célja a kortárs művészet közelebb hozása minden generációhoz. Ehhez a színházi teret kitágítja, utcák, épületek, civil közösségek fogadják be a produkciókat. A VESZPRÉM-BALATON 2023 EKF projekt keretében Európa kiemelkedő együttesei lépnek majd fel, mint a Compagnie Belova-Iacobelli, Compagnie Parc, Baro d’evel, Miet Warlop, Hiroaki Umeda, mellettük pedig olyan magyarok, mint a FrenÁk Társulat, a Hodworks és a Szegedi Kortárs Balett.

További információ itt.

​5. Ars Electronica Fesztivál (június 17-augusztus 27., Művészetek Háza)

A Művészetek Háza Veszprém, mint a VEB2023 EKF program vizuális és képzőművészeti koncepciójának fő megvalósító partnere szeretettel vár minden érdeklődőt az Ars Electronica kiállításon. A linzi székhelyű Ars Electronicán a világ tudományos, üzleti és művészeti szcénájának résztvevői mutatják be nézőpontjaikat azzal kapcsolatban, hogyan változtatják meg életünket az új technológiák. Ha érdekel minket a gépi tanulás, a VR, a robotika, a biotechnológia, a mesterséges intelligencia, a média építészet és az új esztétikai kifejezési formák, nem szabad kihagyni ezt a tárlatot. A művészet, a technológia és a társadalmi kérdések határterületén mutatnak be installációkat. Hogy mik lesznek a jövő trendjei? Itt kiderül!

További információ hamarosan.

​6. INOTA Festival 2023 (augusztus 31-szeptember 3., Inotai Erőmű, Várpalota)

Ismét megelevenedik a húsz évvel ezelőtt bezárt ipari terület, mely a három tájból kiemelkedő monumentális hűtőtornyával hívja fel magára a figyelmet. Az esemény célja, hogy megvalósítsa Magyarország legnagyobb audiovizuális fesztiválját, amelyen nemcsak előremutató zenei actek, de fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak, sokszor a zenei akciók szerves részeként. A meghívott művészek változásra inspirálnak, határokat feszegetnek, mindezt a szocialista múlt egyik legnagyobb ipari beruházásának, a Várpalota melletti inotai hőerőműnek lenyűgöző terében. Ott lesz a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, Daniel Avery, a Lebanon Hanover, a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, Lucrecia Dalt, az Extrawelt, az Aphex Twin kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback és Robert Henke.

További információ itt.

7. Maurer Dóra kiállítás (szeptember-december, Vaszary Galéria, Balatonfüred)

Maurer Dóra a magyarországi neoavantgárd generáció kiemelkedő alkotója. Művészete, pedagógiai és határokat átívelő művészetközvetítői tevékenysége mind a hazai mind pedig a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alakjává tette. 2019-ben a londoni Tate-ben nyílt retrospektív kiállítása. A balatonfüredi Vaszary Galéria Maurer korai grafikai munkáiból, festményeiből, konceptuális fotóműveiből fog bemutatni egy sokrétű válogatást. A kiállítás meghatározó kérdései közé tartozik a történetiség problematikájának megjelenése Maurer több mint hat évtizedes tevékenységében: a művészettörténeti referenciák sokrétű játéka, az időbeliség bemutatásának lehetőségei, a történetek és narratív struktúrák vizualizációjának és (kor)relativitásának dilemmái.

További információ hamarosan.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk