egy nő áll sárga esernyővel a Szabadság Hídon
Fotó: Shutterstock

6 szórakoztató program esős napokra Budapesten

Egész nap borús az ég, csepereg az eső és még hideg is van? Nincs veszve minden, ugyanis Budapest számos olyan programot és helyszínt kínál, ami seperc alatt elfeledteti veled az időjárási körülményeket. Lássuk, mi mindenhez kezdhetsz egy szürke napon!


1. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Az 1889-ben épült – és 1931 óta funkcionáló −, neobarokk stílusú Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a Kálvin tér közelében található. Állandó gyűjtőhelye a budapesti egyetemistáknak, de gyakran láthatunk kutatókat is, akik elmerülnek a tanulmányaikban vagy épp anyagot gyűjtenek. Ha csak a régi épületek szerelmese vagy, akkor is megéri körbejárni az épületet: hatalmas, korhű termek, ódon bútorok, kényelmes fotelek várják a látogatókat – akár egy egész napot eltölthetünk a hely felfedezésével.

Ez is érdekelhet: Budapest az egyik legtöbb régiségbolttal bíró európai város

​2. Édesség- és Szelfi Múzeum

Csaknem egy év fáradtságos munkával hívták életre Európa első édesség- és szelfimúzeuma. Az édes, színes élménytér 400 négyzetméteren várja eltérő tematikájú termekkel a látogatókat. A Múzeum mellett egy élménycukrászda is található az épületben, ahova szintén került néhány cuki installáció a különleges, ínycsiklandozó sütik és kávék mellé. Ezeket akár magaddal is viheted különleges elviteles dobozokban.

​3. Szabadulószoba

Feldobnád a napot egy kis feszültséggel ötvözött izgalommal a barátok vagy a kollégák társaságában? Nem lesz nehéz, Budapest ugyanis igazi szabadulószoba nagyhatalom lett az utóbbi években. Változatos tematikák, feladatsorok és nehézségi fokok közül választhatunk, érdemes a társaság összes tagjának igényeit figyelembe vennünk a választás során. A PÁNiQ-SZOBA az egyik legnagyobb és legnépszerűbb közülük. Összesen 13 sajátos hangulatú és részletesen megtervezett pálya vár titeket, három helyszínen. Nyomozós küldetésben, misztikus kalandokban vehettek részt, vagy akár a világot is megmenthetitek.

​4. Fürdők

Nincs is jobb a hűvösebb napokon, mint belemerülni a forró, regeneráló gyógyvízbe valamelyik fürdőnkben. Akár kültéri medencére is eshet a választásunk, a gőzölgő vízben még az arcunkra hulló esőcseppek sem bántanak annyira. Budapestet méltán megilleti a fürdőváros név: a feltörő vizeink több mint fele 30 foknál melegebb. A már kétezer évvel ezelőtt is virágzó fürdőkultúráról a feltárt 19 római korból származó fürdő tanúskodik. A török hódoltság idején Buda volt a második legfontosabb fürdőváros, ezt a kort idézi meg nekünk a Veli bej, a most éppen zárva tartó Király, vagy a Rudas Fürdő. A legnépszerűbb célpontok közé tartozik még a Gellért és a Széchenyi Fürdő, és a Lukács Gyógyfürdő.

Ha tovább olvasnál: 3 kiváló gyógyfürdő, ami Budapestről is könnyen elérhető

​5. Társasjáték bárok

Szeretsz társasozni vagy kártyázni? Jó hír, hogy Budapesten egyre több az olyan kávézó, bár és pub, amely a fenséges falatok mellett a legkülönlegesebb játékokkal is vár. A Ferenc körúti Board Game Café nemcsak az ország első társasjátékos kávézója, de itt található a legnagyobb, közel 900 darabot számláló társasjáték-kínálat is. Profi játékmesterek segítenek eligazodni a nem mindig egyszerű játékszabályokban. Másik kedvencünk a Játszóház Projekt rendezvénysorozatból születő kávézó a VIII. kerületi Német utcában. Az Ignác a nyúlban a modern társasjátékok világában tett kalandok mellett finom falatok és különleges italok kínáltatják magukat.

​6. Boulderezés

Test és akaratedzés felsőfokon? Próbáld ki a boulderezést! Ez egy olyan mászásforma, amely során a gyakorló viszonylag alacsonyan, biztosítás nélkül műfalon vagy akár természetben, sziklán jár be egy utat, ami általában előre meg van határozva. A mászófelületeken különböző színű és formájú fogások találhatóak, amelyek biztosítják a lehetséges útvonalakat, illetve a beléjük kapaszkodva megvalósítható lehetőségeket. Keresd meg a hozzád legközelebb eső beltéri boulder helyszínt: a Monkey Boulder a Szentendrei út 89-95. cím alatt, a Spider Club Óbudán és Budaörsön, a Gravity Boulder a Mammutban, Mountex Boulder a Váci út 19. szám alatt, a Big Wall pedig a Károlyi István utca 10-ben található.

A figyelmetekbe ajánljuk