28+2 program Budapesten, amit kár lenne kihagyni augusztusban
Getty Images

28+2 program Budapesten, amit kár lenne kihagyni augusztusban

Budapest egész évben dúskál a sokszínű szórakozási lehetőségekben. Legyen szó akár sportról, művészetről, kulturális eseményekről vagy különféle szabadtéri programokról, a főváros minden korosztály számára képes valami izgalmasat kínálni. Ennek apropóján összegyűjtöttünk húsz olyan programot, amelyek idén augusztusban várják az érdeklődőket.


Augusztus 2.: Kék Pelikan (szabadtéri filmvetítés, Városháza Kertmozi, 21:00)

Csáki László első egész estés rendezése 1988-ban, kevéssel a vasfüggöny leomlása előtt játszódik. A rengeteg humorral és a korszakhoz hű zenékkel fűszerezett nosztalgikus történet egy baráti társaságról szól, akik hamis vonatjegyekkel szeretnének Nyugatra utazni egy olyan korszakban, amikor máskülönben esélyük sem lenne kifizetni ennek költségeit.

A három srác, Ákos, Laci és Petya hamar rájön, hogy sokkal jobban járnak, ha saját kezükbe veszik a jegyhamisítást – a fiúk a minél élethűbb eredmény érdekében a MÁV-nál akkoriban használt kék Pelikan indigóval kísérlik meg a trükköt, majd felismerik, hogy erre a vonalra egy komplett üzletet is felhúzhatnak.

Megnézem!

Augusztus 3.: Electronic Beats: Kreinbacher Birtok (elektronikus zenei esemény, 14:00)

A Somlóvásárhelyen található, gyönyörű Kreinbacher Birtokon változatos elektronikus zenei programban lehet részünk az Electronic Beats szervezésében. Az eseményt a népdalok világát elektronikával ötvöző Дeva koncertje nyitja meg, majd a sokoldalú iamyank éteri zongoraszeánsza következik. Eke Angéla és Anna Amélie alvószínházi előadása után, az este leszálltával dj-k gondoskodnak a hangulatról: az Analog Balatonból ismert Vörös Ákos mellett többek között a klubzene feltörekvő generációjának két oszlopos tagja, Slym és Szoliver is feltűnik majd a pult mögött.

Érdekel!

​Augusztus 3.: Szigetfutás 2024, Margit-sziget (rajt: 10:20)

Akár rendszeresen futunk, akár még csak most ismerkedünk ezzel a mozgásformával, a Szigetfutás tökéletes alkalom arra, hogy támogató környezetben, hasonlóan lelkes amatőr és profi sportolókkal együtt mérettessük meg magunkat. A minden hónap első szombatján megrendezett verseny egy szigetkörből áll, célja pedig – a többi résztvevő megelőzése helyett – inkább saját határaink felismerése és leküzdése.

Lefutom!

Augusztus 4-től Sunday Brunch a Zazie Bistro & Bárban

Minden vasárnap ínycsiklandó reggelik és ebédek sora várja a vendégeket egy kényelmes, ráérős brunchra a MOL Campus földszintjén található étteremben. A sós reggelik szerelmesei válogathatnak különböző Eggs Benedict-variációkból, Eggs Florentine-ből, bundáskenyérből, de természetesen a klasszikus omlett sem maradt le az étlapról.

Az édesreggelik kedvelői választhatnak az erdei gyümölcsös és fahéjas-almahabos palacsinta, a madártej, a jaffa szelet és a klasszikus banánkenyér közül – utóbbihoz egy kis pisztáciás tejszínhab és nutellás fagyi is társul.

Asztalt foglalok!

Steigervald Krisztián: Hogyan értsük meg egymást? (Városmajori Szabadtéri Színpad, augusztus 5.)

Steigervald Krisztián generációkutató könyveinek és podcastjeinek köszönhetően egyre többen tudjuk, hogy melyik generációhoz tartozunk. A szakember könnyen érthető, mégis jól felépített módon magyarázza el az adott korosztályok sajátosságait, ezzel pedig rengeteget segít abban, hogy kölcsönös megértésben és harmóniában éljünk. A Városmajori Szabadtéri Színpadon tartott előadásán Steigervald egyebek között felvázolja, hogyan alakítja a technológiai fejlődés a különböző generációk értékrendjét, az ebből fakadó konfliktushelyzetek kezelését pedig személyes történetekkel illusztrálja.

Ott leszek!

Augusztus 9.: Koyaanisqatsi – Kizökkent világ (szabadtéri élőzenés filmvetítés, Magyar Zene Háza, 20:00-21:30)

Shutterstock

A Magyar Zene Háza szabadtéri élőzenés filmsorozatában ismét egy igazi klasszikus, Godfrey Reggio 1982-es Koyaanisqatsi című filmje kerül műsorra. A címben szereplő kifejezés a hopi indiánok szava, amelyet nagyjából „egyensúlyból kizökkentett életként” lehet magyarra fordítani. A filmben egyáltalán nem szerepelnek párbeszédek: Reggio kizárólag a képi világon keresztül boncolgatja az ember, a természet és a technológia viszonyát. A Koyaanisqatsi lehengerlő erejű zenéjét a legendás Philip Glass szerezte, a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán pedig ez alapján fog élő aláfestést improvizálni Schallinger-Foidl Artúr, Szabó Zsolt és Varga Bence.

Átélem!

Augusztus 7.: Kylie Minogue koncertje a Szigeten (Nagyszínpad, 21:15-22:45)

Már a számokból is azonnal látszik, mennyire egyedülálló Kylie Minouge karrierje: az ausztrál énekesnő az évek során több mint 80 millió lemezt adott el világszerte, számait 5 milliárdszor streamelték, és kilenc albuma is a brit sikerlisták élére került. A pop műfaját folyamatosan megújító előadó zenéjét tíz év után ismét élőben élvezhetjük Magyarországon, a Sziget Fesztiválon.

Meghallgatom!

Tanulás borkóstolóval – Kivételes magyar borok és azok történetének bemutatója

Exkluzív és különleges kóstolóra invitál minden borkedvelőt a VIRTU Restaurant: a hazánk legmagasabb épületének legfelső szintjén található fine service étterem szakértői örömmel mutatják be a magyar borok legjavát, amelyek a kóstoló után a VIRTU ételeivel kombinálhatók. A minden nap délután 5 órakor kezdődő eseményre előzetes jelentkezés regisztráció szükséges. A kóstoló összesen 5 prémium tételt tartalmaz, amelyeket meghitt környezetben kiscsoportos társaságban, vagy akár saját asztalnál, panorámás kilátással, kettesben is élvezhetnek a résztvevők.

További információ: +36705114900

Augusztus 11.: Fotóművészek közelről (tárlatvezetés, Szépművészeti Múzeum, 11:45-12:45)

A Szépművészeti Múzeum egyik legizgalmasabb kiállítását az intézmény képzett tárlatvezetőinek bemutatásában tekinthetjük meg. A Virginia Museum of Fine Arts-szal közös tárlat olyan amerikai-magyar fotográfusok munkásságára fókuszál, mint Martin Munkácsi, Robert Capa, André Kertész vagy Moholy-Nagy László. A kiállítás az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotósok művészeti örökségét ünnepli, a tárlatvezetés során pedig a leghíresebb alkotások mellett a kevésbé ismert, ám hasonlóan tehetséges fotósok munkáit is megismerhetjük.

Ott leszek!

Augusztus 12.: Rumini (színházi előadás gyerekeknek, Városmajori Szabadtéri Színpad, 16:00 és 19:00)

A Rumini a kortárs magyar meseirodalom egyik legfelkapottabb szerzőjének, Berg Juditnak a fő regényciklusa, melyet minden tanévben több ezer alsó tagozatos gyermek fogyaszt kötelező irodalomként. A színpadra ültetett változatban Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes csapdája várja Ruminit, a kalandvágyó kisegeret és társait, innen pedig csak leleményesség és hatalmas bátorság révén szabadulhatnak.

Megnézzük!

Augusztus 15-19.: Fekete Zaj (fesztivál, Mátra-Sástó)

Az idén tizenöt éves mátrai zenei fesztivál az évfordulóra való tekintettel ezúttal négy helyett ötnapos lesz, ami az izgalmas előadók névsorát látva a döntés egyáltalán nem meglepő. Többek között boebeck, iamyank, Labek & Chrobak és a Freakin' Disco is zenél majd a sástói kemping területén, a fellépők listája pedig még tovább bővül majd.

Ott leszek!

Augusztus 18.: Egy tökéletes nap (színházi előadás, 6SZÍN, 15:00) 

Valószínűleg mindannyian hallottunk már Karsai Dánielről, az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogászról. A 6SZÍN nemrégiben bemutatott színdarabja – amelynek maga Karsai a társszerzője – az ő mindennapjai nyomán „az életről, a halálról és más démonokról” szól Szenteczki Zita rendezésében.

Megnézem!

Augusztus 19-ig: Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes (kiállítás, Mai Manó Ház)

A Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes című kiállításon a spanyol királyi család hivatalos fotográfusának, a magyar származású Juan Gyenes Picassóról készült képeit láthatjuk. Kiterjedt munkássága során több mint 10 millió felvételt készített és tizenhárom fotóalbuma jelent meg, köztük a Barátom, Picasso, melyet először Magyarországon publikált 1984-ben. A festőzseni mindennapjaiba betekintést engedő sorozatból tizenkilenc fekete-fehér és egy színes képet nézhetünk meg a Mai Manó Ház tárlatában.

Megtekintem!

​Helikopteres városnéző repülés

Akár Budapest nevezetességeit, akár Visegrádot és a Dunakanyart csodálnánk meg madártávlatból, nehezen találhatunk jobb élményt ennél a helikopteres túránál – ráadásul, ha úgy döntünk, az utat a naplementéhez is igazíthatjuk. A lehető legbiztonságosabb, turbinamotorral működő helikopterbe akár négyen is beférünk, így családunkkal vagy baráti társaságunkkal is nyugodtan útnak indulhatunk. Az exkluzív túra egy órán át tart, a csomagot pedig a pilóta idegenvezetése teszi teljessé.

Átélem!

Augusztus 20-i vacsora a város felett

A MOL Campus 28. emeletén található VIRTU Restaurant számára a hagyományok megőrzése gasztronómiai és kulturális téren is kiemelten fontos, így az étterem egy különleges esti programmal várja vendégeit az államalapítás ünnepén. Az este fényét az ünnepi menü, a pazar kilátás, valamint az izgalmas fényshow emeli majd, amelyet Magyarország egyetlen felhőkarcolójáról csodálni exkluzív és felejthetetlen élmény lesz.

Érdekel!

Zséda – Dívák & Ikonok (Magyar Zeneháza, augusztus 21.)

Merüljünk el a Dívák & Ikonok kiállításon a különleges és nagyhatású női előadóművészek világában. Az eredeti jelmezek és fellépőruhák révén most testközelből ismerhetjük meg a dívákat, akiknek eddig csak a médiában kirajzolódott képét ismertük. Ezen a napon exkluzív tárlatvezetést kaphatunk, amit Tápai Dóra, a Zene Háza zenepedagógusa tart, illetve részt vehetünk egy beszélgetésen Zsédával 19:00-tól, az esemény házigazdája pedig Marosi Viktor lesz.

Részt veszek!

Augusztus 22.: Macskafogó (szabadtéri élőzenés filmvetítés, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 20:00)

Az 1986-os, ma már legendásnak számító Macskafogó élőzenés vetítése a film nemrég elhunyt zeneszerzője, Deák Tamás emlékére valósul meg a Budapest Orchestra Project és a Jazzation acappella együttes előadásában. A két formáció a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Deák Big Band számára készült eredeti partitúra alapján élőben, a vetítés alatt alkotja újra a filmzenét.

Esőnap: augusztus 23. (20:00)

Érdekel!

​Augusztus 24-25.: Bevezetés a streetfotó világába (intenzív hétvégi kurzus, Aquincum Institute of Technology)

Kocsány Kornél, a wonderzofphotography nevű nemzetközi oldal alapítója 2014 óta foglalkozik komolyabban utcai fotózással. Új, intenzív hétvégi workshopján megismerkedhetünk a műfaj elméleti alapjaival, az ISO100 Collective és Gulyás Miklós közreműködésével pedig a résztvevők saját fotóit is kiértékelik majd a szervezők.

Részt veszek!

Párisi Udvar Hotel Budapest: Mennyegző rituálé

Exkluzív szépségrituálé mennyasszonyok és koszorúslányaik számára az esküvőt megelőzően, a Párisi Udvar Hotel Budapest páratlan Zafír-spájában. A kezelés során ADRIENNE FELLER természetes alapú termékeivel dolgoznak, amelyek 100%-ban növényi, minőségi összetevőkből készülnek, felhasználva a világhírű magyar termálvíz erejét.

A 60 perces mennyasszony, illetve a 15 perces koszorúslány rituálé közben pedig ínyencségeket és remek pezsgőket is kóstolhatunk.

Érdekel!

Augusztus 25.: CAR(wo)MEN (táncelőadás, Várkert Bazár, Szárazárok, 20:30)

A Prosper Merimée Carmen című kisregénye nyomán készült táncelőadás leginkább a klasszikus és a kortárs fúziójaként fogható fel. Feledi János rendezése a dinamikán és a ritmuson keresztül, Georges Bizet a Carmenből készült operájának részleteit is alapul véve reflektál a nőiségre. Bakonyi Jusztina, Frank Flóra, Stáry Kata és Wéninger Dalma táncosok előadásában a test válik a büszkeség és az életerő tolmácsává, a főszereplők útját pedig a dallamokból kialakuló egyedi atmoszféra vezeti.

Esőnap: augusztus 27. (20:30)

Megnézem!

Augusztus 30.: Égbolt, hegy, zene… Herschel koncert! (interaktív programok és komolyzenei koncert, Svábhegyi Csillagvizsgáló, 17:00)

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban évek óta megrendezett kulturális-csillagászati program idén is összeköti a művészetet a tudomány szépségével. A délután kezdődő tematikus nap a 18. századi csillagász-zeneszerző, az Uránuszt felfedező angol-német William Herschel munkásságának állít emléket. Az interaktív programok – például nappali csillagászat és meteorvizsgálat – után napnyugta környékén, 19:40-kor felcsendülnek Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában, a koncertet pedig közös éjszakai csillagvizsgálás követi majd.

Esőnap: szeptember 6. (17:00)

Átélem!

Magyar Állami Operaház: Giuseppe Verdi – TRAVIATA

Fülledt hangulatú, mámoros estélyek, fényűző, féktelen élet, gyöngyöző pezsgő – és egy lassan ölő betegség. Ezek jellemzik a kaméliás hölgy életét, amíg váratlanul be nem köszönt életébe az igazi szerelem

– olvasható a történet leírásában.

A Traviata elbűvölő dallamai és megható története garantáltan magával ragadja a nézőket. Amennyiben pedig mi is részesei szeretnénk lenni a klasszikus opera varázsának, nem érdemes kihagyni augusztus 7-ig Giuseppe Verdi egyik legjátszottabb darabját.

Jegyet váltok!

Augusztus 30-31.: 1984 (színházi előadás, Marczibányi Téri Művelődési Központ, Színházterem, 20:30) 

Távol tudunk-e maradni a hírözöntől, az egymásnak homlokegyenest ellentmondó információktól? Ilyen és ehhez hasonló, mindannyiunkat érintő kérdéseket boncolgat a TRIP és a KULT2 előadása anélkül, hogy célja lenne egyértelmű válaszokat adni rájuk. A két társulat több évtizedes tapasztalatát egyesítve meséli el George Orwell1984 című regényének szerelmi szálát a cirkusz, a színház, a kortárs tánc és a videóművészet ötvözésével.

Ott leszek!

Augusztus 31.: Improvizációk klasszikustól a jazzig – A Budapesti Filharmóniai Társaság és a Sárközy Trió koncertje (Várkert Bazár, Öntőház udvar, 19:30)

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Sárközy Lajos triójával egy színpadon állva egy-egy klasszikus zenemű újragondolt, szabad improvizációs feldolgozását adja elő ezen az estén. A szórakoztató zenei kaland során a szervezők ígérete szerint arra is rájövünk majd, hogy lényegében bármilyen dallamból születhet jazz, népzene vagy klasszikus zenei darab.

Meghallgatom!

Augusztus 31.: Generali Night Run 2024 (éjszakai futóverseny Budapesten)

A 2024-ben immár tizenegyedik alkalommal megrendezett Generali Night Runra a megszokottól eltérően az augusztusról szeptemberre virradó éjszakán kerül majd sor. A gyönyörűen kivilágított fővárosban sportolók négy táv közül választhatnak, a félmaraton pedig váltóban is teljesíthető. A tervek szerint a futók idén is érintik a Budai Várat, az alsó rakparton áthaladhatnak a Lánchíd alatt, és az Alagút sem maradhat ki az útvonalból. A verseny éjszakai teljesítését segíti, hogy a szervezők több ponton is zenével és vizuális effektekkel várják a résztvevőket.

Nevezek!

Augusztus 31.: Underworld Kupa 2024 (kerékpárverseny, Merkapt Maraton Sportközpont, pincerendszer)

Augusztus utolsó napján tizenharmadik alkalommal rendezik meg a kőbányai pincerendszerben a föld alatti mountain bike versenyt, ahol a cyclocrossosok és a gyerekek is részt vehetnek egy-egy futamon. A pincerendszerben egy 1,7 km-es körpályán, összesen hat versenyen indulhatnak a nevezők.

Érdekel!

Szeptember 1-ig: Van Gogh – The Immersive Experience (multimédia-kiállítás, BOK Sportcsarnok)

Olyan világvárosok után, mint New York, London, Berlin vagy Szöul, szeptember első napjáig Budapesten is meglátogathatjuk a világ talán legnépszerűbb multimédiás művészeti élményét, a Van Gogh – The Immersive Experience című kiállítást. Az összes érzékszervre ható, a technológiát és a művészetet innovatívan ötvöző tárlat a világhírű festő legismertebb és leglátványosabb műveiből építkezik. A résztvevők amellett, hogy ezeket az alkotásokat eddig soha nem látott formában ismerhetik meg, a művész életébe is bepillantást nyerhetnek.

Megtapasztalom!

Éjszakai városnéző evezés a Dunán (minden héten hétfőtől csütörtökig)

A Fun Rafting szervezésében egész nyáron éjszakai túrákon vehetünk részt, az aktív kikapcsolódás közben pedig a Duna és Budapest ritkán látott arcában gyönyörködhetünk. A nemzetközi vizsgával rendelkező, vadvízen edzett profi szakemberek által vezetett úton megcsodálhatjuk a város legszebb pontjait, miközben a hídpillérek és a hajók között manőverezünk. A nagyjából két órát igénylő éjszakai túra az Árpád híd magasságából indul és a Rákóczi hídnál ér véget, így körülbelül 8 kilométeres, és kezdőknek, családoknak is kifejezetten ajánlott.

Érdekel!

+1. Új étlap a VIRTU Restaurantban!

Augusztus 2-tól megújult fogásokkal várja a vendégeit a VIRTU! Az új étlapon olyan különleges ételek szerepelnek majd, mint a kesudiókrémmel, savanyított bodzával és gránátalmával tálalt céklasaláta, vagy a nyár elengedhetetlen kedvence, a hideg paradicsomleves bazsalikommal és savanyított akácvirággal.

A főételek között is találunk pár izgalmas fogást: kiváló választás lehet a házimetélt vargányagombával és sült cukkinivel, de a krémes polenta, rókagomba, karamellízált barack és édeskömény kíséretében a tányérra helyezett kacsamell is sokak kedvence lehet majd. Az édesszájú vendégek olyan különleges desszertetek közül választhatnak majd, mint például szarvasgombás mézzel, fügével és pörkölt fenyőmaggal készült Comté, vagy – a szezonális gyümölcsök csábításának engedve – a hűsítő sorbet-válogatás.

Asztalt foglalok!

+2. Zazie-ajándékutalványok mindenki számára

Legyen szó baráti szülinapozásról, házassági évfordulóról vagy diplomaosztóról, a Zazie Bistro & Bar ajándékutalványai mindenki számára tökéletes meglepetésként szolgálhatnak. Amennyiben a MOL Campus földszintjén található bisztróétterem legfinomabb fogásait szeretnénk megkóstolni, válasszuk a Gourmet ajándékutalványt. Ha viszont szerelmünket szeretnénk meglepni, úgy a Romantikus vacsorautalvány lesz a legjobb választás. A Zazie azonban nem csak a szerelmespárok kedvelt helye: a hétvégi közös családi étkezések tökéletes színtere is, ehhez pedig jól jöhet a Családi ebédutalványt.

Megveszem!

A figyelmetekbe ajánljuk