Trinity College Old Library, Dublin, Írország
Fotó: Shutterstock

Trinity College Old Library, Dublin, Írország

9 európai könyvtár, ami egyben építészeti csoda is

Van valami lenyűgöző a könyvtárakban, a tudás csendes templomaiban, ahol elvesztjük az időérzékünket: tanulhatunk, elmélkedhetünk vagy „rendeltetésszerűen” elmélyedhetünk egy jó kötetben. De nem csak a könyvmolyok örülhetnek − ezek az épületek gyakran építészeti gyöngyszemek is.


Egyesek szerint a könyvtári kultúra haldoklik, de az alább felsorolt épületek épp az ellenkezőjéről győznek meg minket. Természetesen a Szabó Ervin Könyvtár az örök kedvencünk, de összegyűjtöttük még 9-et Európa legszebb könyvtáraiból − a barokk termektől a kortárs építészek legmodernebb alkotásaiig – ahol érdemes elidőzni, ha arra járunk. Induljon a könyvtár körút!

1. Trinity College Old Library, Dublin, Írország

A dublini Trinity College Old Library valóban régi − legalábbis a könyvei mindenképpen. Bár a sötét faburkolattal és magas boltíves mennyezettel rendelkező épület mindössze 400 éves, de tizenkét évszázad könyveit tartalmazza, amelyek közül a legrégebbi a híres Kells könyve, Kr. u. 800 körülből. Bár a legtöbb látogató e latin nyelvű, illuminált kézirat miatt látogat ide, szép számmal akadnak egyéb érdekes kötetek is. „Szerzői jogi könyvtárként" is ismert, mivel az összes Írországban kiadott mű másolatát őrzik e falak között.

Ez is érdekelhet: A történelem 4 legrejtélyesebb könyve

​2. San Lorenzo de El Escorial királyi könyvtár, Spanyolország

San Lorenzo de El Escorial kir\u00e1lyi k\u00f6nyvt\u00e1r, Spanyolorsz\u00e1g

San Lorenzo de El Escorial királyi könyvtár, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

A II. Fülöp király által alapított királyi könyvtár az El Escorial gyönyörű területén található, amely a királyok egykori rezidenciája volt. Akár művészeti galériának is nézhetnénk: a mennyezeteket freskók borítják, és maguk a polcok is értékes műtárgyak. A spanyolországi inkvizíció idején sok értékes könyvet és dokumentumot megsemmisítettek, ha azok ellentmondtak a népi ideológiának, különösen az arab nyelvűeket és más tiltott műveket − ám a könyvtár folyosóin elrejtett kötetek érintetlenül maradtak. Az itt található könyvek számát mintegy 40 ezerre becsülik, ezek többnyire latin, görög, héber, arab és spanyol nyelvű kéziratok. Az épület ma már a világörökség része.

​3. Stuttgart Városi Könyvtár, Németország

Stuttgart V\u00e1rosi K\u00f6nyvt\u00e1r, N\u00e9metorsz\u00e1g

Stuttgart Városi Könyvtár, Németország

Fotó: Shutterstock

Bár a Eun Youn Yi tervezte és számos építészeti díjat nyert stuttgarti Városi Könyvtárban rengeteg remek olvasnivaló is van, sokan az épület furcsa formája miatt keresik fel. A könyvtár üvegtéglákból épült, amelyek éjszaka kékesen világítanak, a belső, tágas tér pedig teljesen fehér, fényes és minimalista. A legfurcsább, hogy a könyvtár fordított piramis alakú, az emeletek szintjei felfelé haladva egyre szélesednek. A kolosszális építményben könyvdedikálásokat, rendezvényeket és kiállításokat is rendeznek. De ha nyugalomra vágysz, a tetőteraszon elmélázhatsz a felhők lebegését figyelve.

Ha tovább olvasnál: 6 szórakoztató budapesti program esős időkre

​4. Mafra Palota Könyvtára, Portugália / 5. Coimbrai Egyetem Joanina Könyvtára, Portugália

Mafra Palota K\u00f6nyvt\u00e1ra, Portug\u00e1lia

Mafra Palota Könyvtára, Portugália

Fotó: Shutterstock

A Lisszabonhoz közeli Mafra-palotában található könyvtár csak előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. A fehér rokokó épület rózsaszínű márványpadlójával nagyra becsült nemzeti műemlék. Polcain mintegy 36 ezer bőrkötéses kötet található: ez Európa egyik legjelentősebb felvilágosodás kori gyűjteménye, kiegészülve 14. és 15. századból származó könyvekkel és klasszikus zeneművek kottáival. Éjszaka kis denevérek bújnak elő a polcok közül, hogy megvédjék őket a kártevőktől.

Így van ez a Coimbrai Egyetem Joanina Könyvtárában is, mely szintén felbecsülhetetlen történelmi értékkel bír. Portugália „napkirályáról", V. Jánosról nevezték el, aki sok időt szentelt a művészetek támogatására. A könyvtárban csak a 19. században és korábban nyomtatott könyvek találhatók.

​6. BnF Könyvtár, Párizs, Franciaország / 7. Bibliothèque Sainte-Geneviève, Párizs , Franciaország

BnF Richelieu K\u00f6nyvt\u00e1r, P\u00e1rizs, Franciaorsz\u00e1g

BnF Richelieu Könyvtár, Párizs, Franciaország

Fotó: Shutterstock

A BnF, azaz a Francia Nemzeti Könyvtár 4 helyszínt foglal magába, fő székhelye a François-Mitterrand, leglátványosabb pedig a Richelieu. Ez az építészeti remekmű igazi csodavilág az intellektuálisan kíváncsiak és az irodalom iránt érdeklődők számára. A fenséges márványoszlopok, a díszes aranylemezes részletek és a fő látványosság, a Labrouste olvasóterem lenyűgöző látvány, ám a Richelieu esetében nem csak a külsőségekről van szó − otthont ad a világ legfontosabb irodalmi műveinek is.

A Pantheonnal szemben található Bibliothèque Sainte-Geneviève, mely egy 6. században alapított kolostori gyűjteményen alapul. A 19. század közepén épült, a gyűjteménynek otthont adó épület a mai formájában az első kifejezetten erre a célra épített könyvtár volt egész Párizsban. A modern római stílusban tervezett épület középpontjában szintén a nagy, világos és gyönyörűen berendezett olvasóterem áll.

​8. Admonti Apátsági Könyvtár, Ausztria

Admonti Ap\u00e1ts\u00e1gi K\u00f6nyvt\u00e1ra, Ausztria

Admonti Apátsági Könyvtára, Ausztria

Fotó: Shutterstock

Az 1776-ban elkészült könyvtárat Matthäus Offner apát rendelte meg Joseph Hueberépítésztől, aki azt vallotta, hogy:

Akárcsak az értelmünknek, a tereknek is meg kell telniük fénnyel.

A 48 ablak és a fehér-arany színű falak csillogása ezt garantálja is. A 13 méter magas mennyezeten pedig Bartolomeo Altomonte freskói láthatók, amelyek az emberi tudás különböző szakaszait ábrázolják. A világ legnagyobb kolostori könyvtáraként tartják számon: 200 ezer kötetnek ad otthont, a különlegességek közé tartozik az Admonti Biblia illuminált kézirata. Egy maroknyi titkos ajtó is található benne, amelyek a könyvespolcok mögött rejtőznek.

​9. Oodi, Helsinki, Finnország

A Helsinki Városi Könyvtár 37 helyszínének egyike, a 2018-ban megnyitott Oodi sokkal több, mint egy hely, ahol könyveket lehet nézegetni; minden emelet más-más karakterrel és stílussal rendelkezik, és számos lehetőséget kínál az időtöltésre. Az épületben munka- és rendezvényterek, kiállítóterek, gyermekeknek és családoknak szánt területek, valamint a tetőn egy gyönyörű, napos terasz is található. A háromszintes építmény teljes egészében üvegből és fából készült, és amellett, hogy a finn építészet remekműve, ökológiai szempontból is fenntartható.


A figyelmetekbe ajánljuk