Budapest utcaképe háttérben a Szent István Bazilikával
Fotó: Shutterstock

​Ebben a dologban Budapest az egyik leggazdagabb európai város

Számtalan szempont szerint lehet rangsorolni a városokat, országokat – egyik ilyen például, hogy hol bukkanhatunk a legelőnyösebb áron régiségekre.


Nem mellékes szempont: sokan tekintenek úgy a kiruccanásaikra, mint kincsvadászatra. És ezen a területen nem kell szégyenkeznünk: antikvitás terén Európa leggazdagabb városai közé tartozik Budapest. A Confused.com értékelése alapján a maximális 10-ből 7,02 pontot értünk. A főváros régiségboltjainak kínálata 4,40 pontot kapott az 5-ből, sokkal jobbat, mint például a szlovén Maribor, (3,09/5). Budapesten 1,01 régiségbolt jut 100 ezer főre, míg Bukarestben csak 0,26. Az antik tárgyak szakértői Koppenhágát ítélték legjobbnak, 8,66 pontot értek itt el a lehetséges 10-ből.

Ez is érdekelhet: Advent Bazilika: november 18-án nyit Európa legjobb karácsonyi vására

A dán főváros érte el egyébként a legnagyobb régiségbolt pontszámokat: Koppenhágában 100 ezer emberre több mint kétszer annyi lelőhely jut például, mint a svédországi Göteborgban. Riga a második legjobb úticél az antik tárgyak szerelmeseinek Európában, a régi dolgok újrahasznosítását is komolyan veszik a lett fővárosban.

Észtország fővárosa, Tallinn (3,65/5) csak a 30. helyen áll az összesítésben. 1000 emberre itt 0,94 üzlet jut, jóval több, mint a harmadik balti állam, Litvánia fővárosában, Kaunasban (0,53). Amszterdam, Bergen, a luxemburgi Diekirch, Vilnius, az írországi Dublin és Cork, valamint Valletta szintén előkelő helyezést értek el.

bolhapiac standja Budapesten r\u00e9gis\u00e9gekkel

Fotó: Shutterstock

Egyértelműen ott maradtak fenn épségben a régi tárgyak, mely helyszíneket elkerülte a direkt háború, vagy volt idő és mód elrejteni, kimenekíteni az értékesebb holmikat. Az sem mindegy, milyen volt a közelmúltban az adott országban az életszínvonal, meg kellett-e válniuk a tulajdonosoknak az értékes tárgyaktól, és volt-e egy olyan réteg, aki áldozni tudott ezekre az értékes holmikra. A listát egyébként egy biztosító cég állította össze, a „kincsgyűjtők” ugyanis biztosítást is kötnek megtalált javaikra.

Ha tovább olvasnál: 4 ország, ahová érdemes idén decemberben elutazni

Jessica Willock, a Confused.com biztosítási szakértője szerint:

Európa legjobb helyein nagy értékű tárgyakat találhatunk, valós értékükhöz képest olcsón. Kedvezményes áruk ellenére fontos figyelembe venni a piacokon, régiségboltokban vagy üzletekben történő vásárlások valódi értékét, mert ez szolgáltatja majd az alapot a szerződéshez.

Az antik tárgyakra vonatkozó biztosítási szerződések a véletlen elvesztés, a sérülés, a lopás és az érték csökkenéséig terjednek. Ha a gyűjtemény valamelyik eleme javíthatatlanul megsérül, vagy csak értékvesztéssel javítható, akkor a biztosítónak fizetnie kell.

Forrás: Turizmus Online


A figyelmetekbe ajánljuk