budapest látkép parlament margit híd

Magyarország sokkal biztonságosabb hely lett az elmúlt években

Az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet közzétette 2021-re vonatkozó, éves jelentését, ami arra kereste a választ, mennyit változott az országok közbiztonsága a békesség és háború viszonylatában az azt megelőző évhez képest. Magyarország pedig javuló tendenciát mutat.


Globálisan a béke szintje átlagosan 0,3 százalékkal romlott 2021-ben, vagyis az elmúlt tizennégy évben tizenegyedszerre esett vissza a mutató. Ennek ellenére több országban javult a helyzet, mint ahányban romlott: kilencven hely lett békésebb, míg hetvenegyben erősödtek a konfliktusok.

2008 óta a 25 legbékétlenebb ország helyzete átlagosan tizenhat százalékkal romlott, míg a 25 legbékésebb országé 5.1 százalékkal javult. 2008 óta 116 országban csökkent az emberölések aránya.

A legbékésebb országok listájának első helyein nem történt óriási meglepetés, az első két helyen Izlandot találjuk, majd Új-Zéland, Írország, Dánia és Ausztria következik. A közép- és kelet-európai EU-térségen belül pedig Szlovénia került a legjobb helyre, mégpedig a hetedikre, míg Csehország a nyolcadik helyen követi.

Magyarország két helyezést lépett előre, így jelenleg a 13. helyen áll a listán, a felső 15-ös mezőnyben található még hazánk után Finnország és Horvátország.

Az IEP meghatározása szerint ezek az országok a nagyon magas békeindexű csoporthoz tartoznak. Az élen álló tíz ország közül hét Európában található, és Törökország az egyetlen ország ebből a régióból, amely kívül esik az index felső felén.

Szlovákia a 20., Lengyelország a 25., Románia a 31. helyen szerepel, ugyanakkor már a háborút megelőzően is több, Oroszország közelében található ország békemutatói romlottak, így Finnországé, Svédországé, Romániáé, Észtországé, Lettországé, Litvániáé és Moldováé is.

A legrosszabb helyzetben Afganisztán áll immár ötödik éve, illetve Jemen, Szíria, Oroszország és Dél-Szudán. Oroszország egyébként a 163 országot számláló listán a 160. helyre került, öt helyezéssel lejjebb, mint tavaly. Ukrajna 17 helyezést esett vissza, így a 153. helyre került.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk