Macchu Pichu, Peru

A világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye talán egy egyszerű félreértésről kapta a nevét.


A történelmi dokumentumok új elemzése szerint az ősi inka várost, amelyet Machu Picchu néven ismerünk, valószínűleg Picchu Picchunak vagy Huayna Picchunak kellene hívni. 1911-ben, amikor Hiram Bingham fehér amerikai történész és felfedező először vezetett az ősi inka romokhoz, megkért egy helyi földbirtokost, hogy írja fel a hely nevét a terepnaplójába. A lap közepére a Melchor Arteaga nevű helyi földműves azt írta, hogy Macho Pischo, amit Hiram megjegyezte, hogy hangosan kimondva inkább pecchunak hangzik. Ettől kezdve a név megragadt. Több mint egy évszázadon keresztül a világ újra és újra így használta térképeken, dokumentumokban és történelemkönyvekben.

Csak az 1990-es években kezdték egyes szakértők megkérdőjelezni ezt az elnevezést. A 20. század elején Machu Picchu inka romjait sok helybéli nem ismerte Cusco környékén. A rég elveszett város két oldalán lévő hegyeket azonban nagyon jól ismerték. A romok mögötti kis és meredek hegycsúcsot a legtöbb fényképen Huayna Picchunak, míg a déli, nagyobb, lejtős hegycsúcsot Machu Picchunak nevezik. Amikor Bingham a felfedezés megkezdése előtt információkat gyűjtött, naplói felidéznek egy beszélgetést Adolfo Quevedóval, egy közeli város vezetőjével, aki a romokat Huayna Picchuként emlegette. Néhány nappal később egy helyi földműves felkereste Bingham csapatát, és arról számolt be, hogy a közelben Huayna Picchu nevű romok vannak.

Elmondása szerint a Machu Picchu hegy csúcsán más romok is voltak, bár ezekről kiderült, hogy sokkal kisebb kiterjedésűek, mint a Huayna Picchuhoz közelebb fekvő romok. Később Bingham a naplójába azt írta, hogy Maccu Piccu, Huayna Pichu, hogy utaljon a helyszínre. Csak miután Arteaga Bingham kérdésére válaszolva lejegyezte a ma már híres nevet, Bingham végleg megállapodott a Machu Picchu mellett. De talán Arteaga nem is a Huayna Picchu romjaira, hanem a Machu Picchu romjaira utalt. Terepi feljegyzéseiből és leveléből úgy tűnik, hogy Bingham a romváros Machu Picchu elnevezésével Melchor Arteaga információit követte, írják az új elemzés szerzői.

Mivel Arteaga a hegy lábánál lakott, és már korábban is járt a romoknál, sőt megmászta a Huayna Picchut, Binghamnek nem volt oka megkérdőjelezni a nevet, még akkor sem, ha egy korábbi, Urubamba városában folytatott beszélgetésben a romokat kifejezetten Huayna Picchunak nevezték. Még mielőtt Bingham megkezdte volna az útját, egy másik felfedező által készített 1904-es atlaszon már szerepel egy Huayna Picchu nevű inka város. A spanyol telepesek által készített dokumentumokig visszatekintve számos más forrás is említi a Picchu várost vagy Huayna Picchu ősi városát. Eközben egyáltalán nincs utalás a Machu Picchu Picchu nevű városra.

1990-ben az andok tudósa, John Rowe volt az első, aki levéltári dokumentumok alapján azt állította, hogy a Machu Picchu téves elnevezés. Rámutatott több, 16. századi spanyol gyarmatosítóktól származó levélre és dokumentumra, amelyek egy ősi inka városra utaltak, amelyet Picchu néven ismertek. Az új tanulmány mögött álló kutatók egyetértenek és nem értenek egyet. Egyetértenek abban, hogy a Machu Picchu valószínűleg téves elnevezés, de a helyi ismeretek alapján szerintük a hely neve inkább Huayna Picchu. Bingham naplójában leírt felületes beszélgetésekre és eseményekre támaszkodva több olyan apró megfigyelést emelnek ki, amelyeket a korábbi kutatók figyelmen kívül hagytak vagy jelentéktelennek tartottak.

Az egyik naplóbejegyzésben Bingham például azt írja, hogy egy beszédes öregember, aki élete nagy részét bányakereséssel töltötte Cusco megyében, azt mondta, hogy egy Huayna Picchu nevű helyen Choqquequirau-nál is szebb romokat látott. Több más beszélgetés is alátámasztja ezt az utalást, csakúgy, mint a spanyol telepesek korábbi dokumentumai. Röviden bár Bingham azt sugallta, hogy az általa a világ tudomására hozott fantasztikus romok neve elveszett a múlt árnyékában, némi vigaszt jelent, hogy a folyamatos kutatások kezdik áttörni ezeket az árnyakat, és betekintést nyújtanak a város nevébe és történetébe.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk