inkák illusztráció

Felnőtté válás háromévesen, Machu Picchu és krumpli – tények az inkákról

Az Inka Birodalom a Kolumbusz Kristóf előtti Amerika egyik legnagyobb önálló civilizációja volt. Birodalmuk 1438-tól 1533-ig virágzott, mely építészetéről, innovatív mezőgazdasági technikáiról és kommunikációjáról híresült el.


Machu Picchu

Macchu Pichu, Peru

Unsplash / Agnieszka Mordaunt

Az inkák egyik legfontosabb és leghíresebb helyszíne a Machu Picchu volt, amelyet Pachacuti Inca Yupanqui király építettett a 15. században. Ma a Machu Picchu az UNESCO Világörökség része, és a világ nyolcadik csodájaként ismerik el.

Krumpli

Az inkák voltak a világ első burgonyatermesztői. És még a sérülések kezelésére is krumplit használtak.

Építészet

Wikipédia

Ősi mérnöki képességeik lenyűgözőek voltak. Ezen munkák csodálatos termékei például a kötélhidak, melyeket a kanyonok és szurdokok fölött függesztették fel, és ichu fűből készültek. Ráadásul ezeket a hidakat rendszeresen javították a helyi falusiak. Emellett pedig bármi, amit építettek földrengésbiztos volt.

Orvoslás

Az inkák az orvostudományban is jártasak voltak. A 2000 évvel ezelőtti bizonyítékok szerint olyan összetett és brutális műtéteket végeztek, mint a trepanáció, és 90%-os volt a sikerességi arányuk.

Szokások

A quipu

commons.wikimedia.org

Az Inka Birodalomban magas volt a csecsemőhalandóság. Ezért a csecsemőket születésük után wawa-nak nevezték, illetve, amint betöltötték a gyermekek harmadik életévüket (!), megünnepelték a nagykorúvá válásukat.

Az inkák ezen felül nem rendelkeztek írásrendszerrel. Feljegyzéseiket egy quipu néven ismert módszerrel vezették, amely csomózott zsinórokat használt bizonyos mennyiségű információátadásra.

Rítus

A Plomo Múmia másolata

commons.wikimedia.org

A Capacocha szertartás során hírhedten gyermekeket is feláldoztak. Az inkák ezt olyan események alkalmával végezték, mint a Sapa Inka halála, trónra lépése vagy betegsége. A jobb termésért vagy a természeti csapások megállításáért végzett rituálék része volt.

A figyelmetekbe ajánljuk