white and blue airplane under white clouds during daytime

A döntés oka a munkaerőhiány. Nincs elég személyzet ahhoz, hogy annyi ember utazzon, mint korábban.


A világ legforgalmasabb repülőtere hamarosan kevésbé lesz forgalmas. A londoni Heathrow repülőtér mindössze 100 ezerre korlátozta a naponta induló utasok számát. A lépés válasz több olyan tényezőre, amelyek számos európai repülőteret a töréspontra juttattak.

Ezek közé tartozik a kulcsfontosságú személyzet, köztük a poggyászkezelők létszámhiánya, a túladott járatok és a nyári szabadságokat foglalók soha nem látott száma. John Holland-Kaye, a repülőtér vezérigazgatója nyílt levélben írta, hogy a döntés nem volt könnyű.

Kollégáink mindent megtesznek, hogy minél több utast elszállítsanak, de nem tehetjük ki őket saját biztonságuk és jólétük veszélyeztetésének. Azzal, hogy most megtesszük ezt a beavatkozást, az a célunk, hogy megvédjük az utasok túlnyomó többségének járatait a Heathrow-n ezen a nyáron, és bizalmat adjunk mindenkinek, aki a repülőtéren keresztül utazik, hogy biztonságban és megbízhatóan utazhat, és csomagjaival együtt érkezik meg úti céljához. Elismerjük, hogy ez azt fogja jelenteni, hogy néhány nyári utazás vagy egy másik napra, egy másik repülőtérre kerül át, vagy törlésre kerül, és elnézést kérünk azoktól, akiknek az utazási terveit ez érinti.

A repülőtér az erőforrásainak tehermentesítése érdekében arra is kérte a légitársaságokat, hogy a felső határ érvényben tartása alatt ne áruljanak jegyeket. A Heathrow lépésére azért került sor, mert más európai csomópontok is hasonló korlátozásokat vezetnek be.

Az amszterdami Schiphol, egy másik csomópont, ahol az órákig tartó sorok a biztonsági ellenőrzésnél már normává váltak, valamint a frankfurti repülőtér csökkentette az utaskapacitást és megkezdte az érkező járatok számának csökkentését.

A hatalmas tömegek lecsillapítására irányuló törekvés ellenére egyes légitársasági tisztviselők nem elégedettek a döntéssel. Willie Walsh, a British Airways korábbi vezetője és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója elmondta, hogy a korlátozás váratlanul érte. A repülőtér szerint az új korlátozás szeptember 11-ig lesz érvényben.

(Forrás: RobbReport)


A figyelmetekbe ajánljuk