A secret place in the Abruzzo National Park.

A csend és a nyugalom helye tele állatokkal és Olaszország révén számtalan finom étellel. Ez Abruzzo.


Abruzzo egy régió Olaszország dél-középső részén, Rómától keletre. Négy tartományból áll: L'Aquila, Teramo, Pescara és Chieti. Rómából bőséges közlekedési kapcsolat áll rendelkezésre, beleértve a vonatokat, buszokat és még a telekocsi-programokat is. Abruzzóba Kelet-Olaszországon keresztül (Velencéből és Bolognából vonatok indulnak Pescarába) és délről (Nápolyból közvetlen buszokkal) is el lehet jutni. A Pescarában található abruzzói repülőtér nemzetközi járatokat szolgál ki, és egyre népszerűbb az olyan fapados légitársaságok körében, mint a Ryanair.

Abruzzóban vannak szép nagyvárosok (Pescara körülbelül 120 ezer embernek ad otthont), forgalmas kikötők és nyüzsgő városok, de az általános hangulat nyugodt és csendes. Különösen, ha távolodunk a parttól és a zord belső területek felé haladunk. L'Aquila tartomány az egyik legalacsonyabb népsűrűségű egész Olaszországban. Egyes területeken a látogatókat talán csak az állatok létszáma haladja meg, Abruzzo ugyanis Európa természeti fővárosa, az érintetlen olasz természet szíve. A régióban rókák, sündisznók, vadmacskák, vaddisznók, borzok, vidrák, sőt medvék és farkasok is élnek.

Ez az egyik kevés hely, ahol a pireneusi zerge is látható. A zerge, egy kis, vörösesbarna színű kecskeantilop, amelyet egykor majdnem a kihalás szélére vadásztak, hogy zergebőrt készítsenek belőle, de azóta visszatért. Abruzzo állatai a terület három nemzeti parkjában, valamint számos regionális parkban és vadrezervátumban találnak menedéket. Ezek a védett övezetek együttesen Abruzzo területének felét teszik ki, és a területet Európa legzöldebb régiójának is nevezik. A Gran Sasso és Monti della Laga Nemzeti Park ad otthont Európa legdélebbi gleccserének, a Calderone-nak.

Több mint 190 kilométernyi, lovaglásra kijelölt útvonal áll rendelkezésre, és a terület ugyanilyen híres a hó-, sí- és hegymászásról is. Amikor ezt a viszonylag fiatal parkot 1991-ben kijelölték, számos apró, évszázados település került a park határain belülre. Ma már Gran Sasso éppolyan népszerű a falusi látnivalók miatt, mint a természeti látnivalók miatt.A kulináris dominancia országában Abruzzo konyhája igazán kiemelkedik. Nagy hangsúlyt fektetnek a kecskére és a bárányra, ami tükrözi a terület mezőgazdasági és pásztorkodási örökségét. A régió Olaszország sáfrányfővárosa, és a L'Aquila melletti Navelli-fennsíkon nő a sáfránykrókusz. Abruzzo az édesgyökérről is híres, amelyet a római idők óta termesztenek a területen.

További helyi kedvencek közé tartozik a confetti di Sulmona: a cukorkával bevont mandula, amely gyakran élénk színű, és úgy van elrendezve, hogy úgy nézzen ki, mint egy szép virágszirom. Az úgynevezett gitárspagetti vagy spagetti alla chitarra egy másik abruzzói védjegy. Nevét a gitár alakú eszközről kapta, amely a tojásos tésztából készült spagettit négyzet alakúra vágja a hagyományos spagetti jellegzetes lekerekített szélei helyett.

Az abruzzói borok nem élveznek akkora felhajtást, mint mondjuk a toszkánaiak, de a borbarátok abszolút szeretik őket (és a nagy nevek ismertségének hiánya rengeteg kedvező árat jelent). Abruzzo leghíresebb bora a vörös Montepulciano d'Abruzzo (nem összetévesztendő a Toszkánában található hasonló hangzású névvel) és a fehér Trebbiano d'Abruzzo. A rozé rajongói a Cerasuolót fogják megkóstolni, amelyet a Montepulciano szőlőből készítenek Abruzzo hegyvidéki belsejében található szőlőültetvényeken. Ezek a borok jellemzően mély, élénk, cseresznyés rózsaszínűek.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk