Túrázó kezében egy telefonon megnyitott térképpel

Félrevezette a Google Maps, helikopter mentette meg az életét

Akármennyire is gyors és kényelmes tud lenni, néha félre kell tennünk az okostelefonunkat. Talán egy életre megtanulta ezt egy kanadai túrázó, akinek majdnem az életébe került, hogy saját intuíciói – és mondjuk egy normális térkép – helyett a Google Mapsre hallgatott.


Kanada tömérdek gyönyörű természeti látnivalóval rendelkezik, nem csoda, hogy rengetegen indulnak neki túrázni a hegységeknek, erdőknek. Így tett az a férfi is, aki az észak-amerikai ország Brit Kolumbia tartományában található Fromme-hegycsúcsot tűzte ki céljául.

Ezt is olvasd el! A videó után nem kérdés, melyik a világ legszebb tava

Az 1231 méter magas, sziklákkal szegélyezett pontra több túraútvonalon is fel lehet jutni. A számtalan alkalmasabb opció helyett azonban a Google Térkép egy olyan lehetőséget mutatott a kirándulónak, amely valójában nem is létezik.

Ösvények helyett meredek sziklákhoz vezetett a kijelölt út, amely olyannyira veszélyes volt, hogy akár tragédiába is fulladhatott volna a kirándulás. A kiránduló szerencsére időben felismerte az applikáció tévedését, így végül telefonon kért segítséget, a visszautat ugyanis szintén nem ismerte.

Ez is érdekelhet: Az összes térkép pontatlan, elmondjuk, hogy miért!

Két mentőcsapat is érkezett hozzá, akik a köd okozta nehéz látási viszonyok ellenére viszonylag gyorsan megtalálták a bajba jutott férfit. Hogyha kicsit később érkeztek volna, lehet, hogy nem leltek volna rá a zseblámpával sem rendelkező túrázóra. Idén már több hasonló eset is előfordult, ősz elején egy sziklába kapaszkodó kiránduló hívta akkor a mentőket, amikor egy ideje már a szakadék felett lógott.

A mentősök felhívják a figyelmet, hogy ne a Google Mapshez hasonló digitális alkalmazásokat használjuk. Ha mégis inkább a telefonunkat hívnánk segítségül, töltsünk le túraspecifikus appokat, amelyeket offline módban is lehet használni valós, többek által bejárt útvonalakat megkeresésére.

A Drive Magazin cikke kiemeliMaggie Peikon, az Amerikai Túraszövetség szóvivőjének tízes listáját, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek, ha kirándulni indulnánk. Tehát mindenképp vigyünk magunkkal:

  • elegendő vizet;
  • elsősegélydobozt;
  • megfelelő, kényelmes cipőt;
  • iránytűt vagy GPS-t és egy papíralapú térképet;
  • kalóriadús ételeket;
  • esőkabátot;
  • „túlélőkészletet”, azaz öngyújtót, zseblámpát és egy sípot;
  • kést vagy többfunkciós bicskát;
  • napolajat, napszemüveget és olyan ruhát, ami megvéd minket a napfénytől;
  • hálózsákot, illetve egy kisebb sátrat vagy bármi ponyvát, amit menedékként tudunk hasznosítani.

A figyelmetekbe ajánljuk