Udine.

Milánó, Velence vagy Róma valószínűleg a legtöbb olaszországi utazás elmaradhatatlan desztinációi. De a szóban forgó városok meglátogatása sokszor tumultussal és hosszú sorban állással jár. Szerencsére van egy kevésbé ismert kis sarok Észak-Olaszországban, ami szintén fantasztikus látnivalókkal büszkélkedhet, ráadásul még a vonatjegyedet is kifizetik.


Az Ausztria és Szlovénia mellett fekvő Friuli-Venezia Giulia régió most ingyenes vonatjegyeket és további ingyenes juttatásokat kínál az utazóknak. A kezdeményezés célja nem más, minthogy 2023. május 31-ig arra ösztönözze a turistákat, hogy fedezzék fel a régió csodáit, köztük a Dolomit-hegységet, az aranyló tengerpartokat és a kiterjedt szőlőültetvényeket.

A helyi idegenforgalmi hivatal megjegyezte, hogy a régió négy városába (Trieszt, Udine, Grado és Lignano Sabbiadoro) tartó összes beutazó vonatjegyet visszatéríti.

A kezdeményezés egy 48 órán át érvényes ingyenes FGVcardot is tartalmaz. A kártya ingyenes vagy kedvezményes hozzáférést biztosít az utazóknak a tömegközlekedéshez, valamint a látnivalókhoz, múzeumokhoz, történelmi helyszíneken szervezett idegenvezetésekhez, illetve a kiállításokhoz is.

A Szlovénia és Olaszország közé vájt határváros, Trieszt fővárosában és a tökéletesen felújított óvárosával rendelkező Udinében a világjárók megcsodálhatják a római kori emlékeket, de akár egy remek borkóstolótúrán is részt vehetnek. Az Adriai-tenger mentén fekvő Lignano Sabbiadoro gyönyörű olasz strandoknak ad otthont, míg Gradót a festői tengerparti falucska mentén futó csatornák miatt Velence csendes változatának is szokták hívni.

A kedvezményes csomag feltételei a következőket tartalmazzák:

  • A foglalásokat kizárólag a turismofvg.it/trenitalia oldalon lehet megtenni.
  • A látogatóknak legalább két éjszakát kell Friuli-Venezia Giuliában tölteniük a programban részt vevő szállodákban, apartmanokban vagy panziókban.
  • A látogatóknak Olaszországból induló és a Trenitalia vonalon az öt állomás valamelyikére (Latisana-Lignano-Bibione, Cervignano-Aquileia-Grado, Trieszt repülőtér, Trieste Centrale vagy Udine) érkező menettérti jegyet kell váltaniuk.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a foglalásokat legkésőbb öt nappal az indulás előtt kell megejteni, és a szállásköltségek nem kedvezményesek, ahogyan az első osztályú vonatjegyek sem. Vannak olyan kiemelt időpontok is, amikor az ajánlat nem érvényes, ezek a karácsonyi, húsvéti és olaszországi munkaszüneti napok.

További információk a turismofvg.it/trenitalia és a travelone.it/trenitalia/ oldalon találhatók.


Forrás: Condé Nast Traveller

A figyelmetekbe ajánljuk