silhouette of man holding luggage inside airport

Amikor az utazás az életeddé válik, ahelyett, hogy nyaralás lenne, nem térsz haza határozatlan időre. Ez azt jelenti, hogy ha ellopják a dolgaidat, vagy nem érzed magad biztonságban, nem fogsz hazarohanni, hogy feltöltődj vagy kifújd magad. Éppen ezért utazás közben még fontosabb szerepet kaphat saját magad és a holmid biztonságban tartása.


Amikor utazol, különösen, ha Wi-Fi-t használsz, minden egyes pénzügyi tranzakció során, például amikor bejelentkezel a bankszámládra, vagy amikor hitelkártyával vásárolsz valamit, megkockáztatod, hogy ellopják a pénzed, vagy feltörik a hitelkártyád. A megoldás egy virtuális magánhálózat (VPN) beszerzése. Ez elrejti az internetkapcsolatod a leendő hackerek elől, így sokkal nehezebbé teszi a fiókjai feltörését. Ahhoz, hogy beszerezz egy ilyen hálózatot, egyszerűen csak be kell ruháznod egy szoftverbe, telepítened a laptopodra és a telefonodra, és gondoskodnod róla, hogy mindig be legyen kapcsolva, amikor pénzügyi tranzakciókat hajtasz végre.

Sajnos előfordulhat, hogy veszélybe kerül egy kártyád. Emiatt fontos, hogy legalább két hitelkártyával utazz, és azokat külön tárcába tedd. Így, ha az egyik kártya veszélybe kerül, nem maradsz pénzed nélkül. A kártyákat és a készpénzt mindig külön helyen tárold, hogy ha valaki meglép valamivel, ne vigyen el mindent egyszerre. Ha van iPhone-od, akkor a hitelkártyáidat hozzáadhatod az Apple Wallethez.

Az új országban vagy városban töltött első néhány napban szánj időt arra, hogy megismerkedj az ismert turistacsalásokkal. Érdeklődj a veszélyes területekről és kerüld el azokat. Fontold meg a taxit, ha a repülőtérre mész vagy onnan indulsz. A poggyász egyértelmű jele az embereknek, hogy nem lehetsz helyi lakos. Ha főállású utazó vagy, akkor kevesebb poggyászodnak kell lennie, mint egy átlagos turistának. Azonban sok városban, különösen a járványok által sújtott gazdaságok után, a tömegközlekedés használata bőrönddel vagy nagy hátizsákkal a lopás célpontjává tehet.

Távolítsd el az utazási címkéket a csomagjaidról, így kevésbé lesz könnyű kitalálni, honnan érkezett, hacsak nem ugyanazon az országon belülről. Ahelyett, hogy metróval utaznál a szállásra, inkább taxit válassz. Bár ez drága lehet, de megéri a kiadást, hogy elkerüld a zsebtolvajlás veszélyét, ami többe kerülhet, mint a taxi, attól függően, hogy mennyi készpénz van nálad.

Ne vedd elő a telefonod a tömegközlekedési eszközökön. Legalábbis addig, amíg nem ismerkedsz meg egy új hellyel, igyekezd elkerülni, hogy vonaton, buszon vagy akár az utcasarkon elővedd a mobilodat. Minél jobban elmerülsz a képernyődben, annál kevésbé figyelsz a környezetedre. Emellett a telefon kamerája könnyű módja annak, hogy a leendő tolvajok eldöntsék, hogy van-e olyan technológiád, amelyre szükségük van. Ha igazán biztosra akarsz menni, vigyél magaddal egy régimódi telefont, amit senki sem akar, és használd szabadon!

A teljes munkaidős utazóként való biztonságban maradás folyamatosan változó szabályok szerint kell játszani. Minden egyes ország esetében meg kell tanulnod, mi az, ami lehetővé teszi, hogy elvegyülj, hol veszélyes, és hol a veled született viselkedésed okozhat félreértéseket vagy olyan feltételezéseket, amelyek nem a szándékaidnak felelnek meg. Szerencsére mindez gyorsan megtanulható. Fontos, hogy az első néhány napot egy új helyen megfigyeléssel töltsd, hogy megtanuld a biztonsági szabályokat.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk