Zürichi-tó
Európában rengeteg gyönyörű tó található: az észak-skóciai vadregényes tavaktól kezdve, a bosznia-hercegovinai vízesésekkel tarkított, és a hegyek által szegélyezett, jéghideg tavakon át, a sűrű erdőkkel körülvett végtelen vízfelületekig.


Olyan tavakat gyűjtöttünk most össze a travelawaits segítségével, amelyek nevei kevésbé csengenek ismerősen ugyan, de olyan szépek és változatosak, hogy megéri feléjük tenni egy kitérőt.

​1. Zürichi-tó, Svájc

Z\u00fcrichi-t\u00f3

Fotó: Ryan Clus / unsplash

Ezt a tavat talán mindenki ismeri. Zürichtől mintegy 40 kilométerre fekszik, szélessége közel 3 kilométer, körülötte pedig a világ legdrágább ingatlanjai, falvai és szigetei. A legjobb hajóval felfedezni: rendszeresen járnak ingázó kompok rajta, amelyekre felszállva eljuthatsz például Rapperswil-Jona kedves középkori városába, robosztus várral, szép kikötővel és az évente megrendezett Blues és Jazz Fesztivállal.

Pro tipp: A Zürichi-tónak van az egyik legtisztább vize Európában, így ha nyáron a közelben találod magad, csobbanj a zürichi part mentén található számos közfürdő egyikében.

​2. Lac Inférieur, Párizs

Lac Inferior, Bois de Boulogne, P\u00e1rizs

Fotó: Dreamland Scape / unsplash

Párizs központjától néhány lépésre, a Peripherique körgyűrű túloldalán fekszik Párizs két "tüdejének" egyike: a Bois de Boulogne. Ez a hatalmas park számos sétaútvonalával csodálatos kikapcsolódást nyújt, az egyik legszebb pedig pont a Lac Inferieur körül vezet. A tavat fák veszik körül, vízimadarak paradicsoma, ráadásul csónakázhatunk is rajta.

Pro tipp: A tó közepén két sziget található, ahova komppal tudsz eljutni. A kiváló Le Chalet des Isles étterembe mindenképp érdemes ellátogatni.

​3. Bodeni-tó, Németország

Bodeni-t\u00f3

Fotó: Fabian / unsplash

A Bodensee-t a németek jól ismerik, de a külföldi látogatók inkább a Starnbergi-tavat vagy a Chiemsee-t választják. Pedig a Bodeni-tó például remek fürdőzési és vízi sportolási lehetőségeket kínál, és elég nagy ahhoz, hogy tisztességesen lehessen rajta vitorlázni. A tavat Ausztria és Svájc is határolja, ha arra jársz, Mainaut, a virágszigetet, vagy a svájci Rhein-vízesést sem szabad kihagyni.

Pro tipp: Ugorj be a szomszédos Ausztriában található Kunsthaus Bregenzbe, ahol a kortárs művészet néhány kiváló időszaki kiállítására bukkansz.

​4. Mondsee, Ausztria

Mondsee

Fotó: Amir Alsharif / unsplash

Ausztria szintén szebbnél szebb alpesi tavakkal tarkított. A Mondsee, vagyis a "Hold-tó", mintegy 27 kilométerre fekszik Salzburg városától. A tó vize kristálytiszta, de nagyon hideg, mivel a környező hófödte alpesi hegyekből lezúduló patakokból táplálkozik. Ironikus módon a Mondsee állítólag Ausztria egyik legmelegebb tava.

Pro tipp: Tölts néhány éjszakát Mondsee városában, amelynek katedrálisa ismerős lehet a Muzsika hangja rajongói számára: itt házasodott össze Maria és von Trapp kapitány.

​5. Comói-tó, Olaszország

Com\u00f3i-t\u00f3

Fotó: Lewis J Goetz / unsplash

Ha George Clooney-nak elég jó, akkor ezzel az észak-olasz tóval biztosan nem jársz rosszul. A Comói-tó gyönyörű. Kis falvak fészkelnek a partvonalon olyan villák mellett, amelyekről a legtöbben csak álmodunk: pálmafákkal szegélyezett kertekkel és saját kikötővel. Bár kevesebb a turistalátványosság, de érdemes megnézni például a szép Sant'Abbondio bazilikát, vagy a Forte di Fuentes romjait.

Pro tipp: Foglalj egy tó körüli túrát az elegáns vízitaxikkal, tegyél fel egy nagy napszemüveget és egy kalapot, és válaszd ki álmaid villáját.

​6. Plitvicei tavak, Horvátország

Plitvicei tavak

Fotó: Sofia Cerqueira / unsplash

Varázslatos természeti csodavilág a Plitvicei Nemzeti Park. Horvátország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja hemzseg a tavaktól és vízesésektől. A mintegy 30 000 hektáron elterülő nemzeti park nem csak természeti szépségekben bővelkedik (erdők, sziklaformációk, folyók, patakok, tavak és vízesések), hanem vadmedvék, farkasok és számtalan más növény- és állatfaj otthona is. Érdemes sok időt rászánni, hogy végigsétálj a kijelölt sétányokon, és ne feledkezz meg a fényképezőgépedről sem.

Pro tipp: A park közelében elérhető szálláshelyek meglehetősen egyszerűek. Van azonban néhány szálloda is a közelben, számos kényelmi szolgáltatással.

​7. A Lake District, Anglia

Lake District

Fotó: Laila Gebhart / unsplash

Az északnyugat-angliai Cumbria tartományban található Lake District 16 gleccsertavából nagyon nehéz kedvencet választani. A 912 négyzetkilométeren elterülő régió híres festői falvairól; a költő William Wordsworth-ről, aki áradozott a nyugodt környékről és a látnivalókról; és kiváló gyalogtúra lehetőségeiről. A Windermere-tó tökéletes kiindulópont, ahonnan további felfedezéseket tehetünk.

Pro tipp: Ha szeretnél szünetet tartani a túrázásban, vágj bele egy kis gőzmozdonyos kalandba!

​8. Loch Awe, Skócia

Loch Awe

Fotó: Damien Ramage / unsplash

A skót felföldön több mint 30 000 tó található, amelyek közül az egyikről mindenki hallott már: Loch Ness. A Lochok valójában a tenger belsejébe nyúló karok, fjordok, és annál inkább édesvizűek, minél beljebb helyezkednek el. Skócia hatalmas, vadregényes ország, érdemes időt szánni rá. A Loch Awe a festői szépségű Innes Chonnel kastéllyal lenyűgöző.

Pro tipp: Ez a többnyire édesvízi tó Glasgow-tól északnyugatra fekszik, és kapuként szolgál a Hebridák szigeteihez.

A figyelmetekbe ajánljuk