emberek
Shutterstock

Repülés vagy kevesebb hús? Ezeket áldoznák be Európában a klímaváltozás ellen

Nyugat-Európában egyre tudatosabbak az emberek a klímaváltozással kapcsolatban, de nem mondanának le mindenről.

A nemzetközi piackutatással és adatelemzéssel foglalkozó brit YouGov által a végzett felmérés megnézte, hogy a németek miről hajlandóak lemondani, és miről nem. Mint kiderült, a megkérdezettek 43 százaléka hajlandó lenne ritkábban repülni, 40 százalék pedig kevesebbet fűtene.

A németek viszont vonakodóbbak, ha más klímabarát döntésekről van szó: kevesebb mint egyharmaduk lenne hajlandó változtatni az étrendjén, és csak 13 százalékuk lenne hajlandó lemondani a magánközlekedésről, és autó nélkül maradni –írja az Euronews.

Egyébként Unió-szerte eltérőek azok az életmódbeli változtatások, amelyeket az emberek hajlandóak megtenni az éghajlatváltozás érdekében. Az Európai Beruházási Bank (EEB) 2022/23-as éghajlat-változási felmérése szerint az EU 27 tagállamában az emberek 80 százaléka érzi az éghajlatváltozás hatásait a mindennapi életébe, és több mint 80 százalékuk úgy véli, hogy ha az elkövetkező években nem csökkentjük drasztikusan az energia- és termékfogyasztásunkat, akkor globális katasztrófa felé tartunk.

Mikről mondanának le Európában, és milyen életmódbeli változtatásokat eszközölnének? 

Mint kiderült, a franciák hajlandóak korlátozni a hús- és tejtermékek mennyiségét. Az EBB felmérése szerint a legtöbb francia válaszadó (57 százalék) támogatja a szén-dioxid-kibocsátási költségvetési rendszert – ez minden lakosnak évente meghatározott számú kreditet osztana ki, amelyet a nagy szén-dioxid-kibocsátású termékekre, például repülőjegyekre és húsra költhetne.

Az élelmiszer szintén nagy kérdés volt a franciáknál: tízből hatan azt mondták, hogy valamivel többet fizetnének a helyben és fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerekért. A többség (57 százalék) támogatta a megvásárolható hús- és tejtermékek mennyiségének korlátozását.

Összességében a franciák szerint a kormánynak nagy szerepe van abban, hogy milyen élelmiszereket választanak az emberek: kétharmaduk támogatta a szigorúbb intézkedéseket az „emberek viselkedésének megváltoztatására" az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A britek a műanyagtól szabadulnának 

Az Egyesült Királyságban az év elején végzett YouGov-felmérés szerint a válaszadók 36 százaléka hajlandó lenne heti két-három étkezésre korlátozni a tej- és húsfogyasztást, de már csak 12 százalékuk lenne hajlandó teljesen elhagyni a hús- és tejtermékeket.

A britek csaknem 60 százaléka azt mondta, hogy soha többé nem vásárolna egyszer használatos műanyagból készült termékeket. A németekkel szemben az országban valamivel többen voltak hajlandóak lemondani az autóról, hogy gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedjenek. Az emberek 20 százaléka mondta, hogy változtatna ezen, 14 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy ezt már meg is tette.

A britek azonban kevésbé voltak rugalmasak az utazással kapcsolatban: csak a negyedük mondta, hogy fizetne külön díjat a repülőjegyekért, hogy ellensúlyozza azok környezeti hatását.

A spanyolok támogatják a szigorúbb kormányzati intézkedéseket

Spanyolország talán az egyik legkeményebben sújtott EU-s ország a klímaváltozás terén. Ennek ellenére, a Spanyol Tudományos és Technológiai Alapítvány nemrégiben végzett felmérése szerint 2020 óta csökkent azoknak az az aránya, akik szerint az éghajlatváltozás komoly problémát jelent.

Ettől függetlenül, az EBB felmérése szerint Spanyolország az egyik olyan ország, ahol a legtöbben támogatják a szigorúbb kormányzati intézkedéseket. A válaszadók 80 százaléka úgy vélte, hogy saját viselkedésével változtatni tudna a helyzeten, szemben az európai 72 százalékos átlaggal.

A Santiago de Compostela Egyetem 2021-es felmérése azt mutatta, hogy a spanyolok ma már a szigetelésekkel kapcsolatos támogatásokat és az alacsony kibocsátású zónák kialakítását is támogatják, ahogy a környezetszennyező járművek használatának korlátozását is.


A figyelmetekbe ajánljuk