Etna
Fotó: Shutterstock

Komoly fennakadásokat okozott az Etna kitörése a légi közlekedésben

Ahogy arról beszámoltunk, Európa legismertebb vulkánja, az Etna július 4-én váratlanul kitört. Az ezzel járó hamufelhő szinte azonnal akadályozni kezdte a repülők fel- és leszállását, ráadásul az Etnával párhuzamosan a közeli Stromboli aktivitása is nagyon megnőtt, írja a Euronews.


A cataniai Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia jelentése szerint az Etna kitörése során keletkező hamu 4,35 kilométeres magasságig szállt fel. Ennek következtében a vulkán közelében lévő légtér egy jelentős részét le kellett zárni a repülőgépek elől – Szicília nyári csúcsszezonjának kellős közepén.

A kitörés a Cataniába érkező utasok számításait húzta a leginkább keresztül. A helyi reptér a következő közleményt adta ki:

A cataniai repülőtér kifutópályája használhatatlan a vulkáni hamuhullás miatt. Mind az érkezések, mind az indulások szünetelnek.

Az európai légitársaságok összesen több mint 90 induló és érkező járatott voltak kénytelenek törölni a vulkánkitörés miatt, ami mintegy 15 ezer utas közlekedését hiúsította meg. A Ryanairegymaga 42 járatot kellett, hogy töröljön, ami messze a legmagasabb szám az összes vállalat közül.

Azok az utasok, akiknek a gépét nem törölték, átirányított járatokon találták magukat – a legtöbben így a főváros, Palermo repülőterére érkeztek, ami a sziget másik felén, Cataniától négy órányira fekszik.

A légi közlekedés pénteken délután 3 óra körül kezdett helyreállni, de bizonyos korlátozások egész hétvégén érvényben voltak. Catania polgármestere, Enrico Trantino 48 órára megtiltotta a kétkerekű járművek használatát, a többi közlekedési eszköz végsebességét pedig 30 kilométer/órában szabta meg a városra hullott hatalmas mennyiségű hamu miatt.

Nem az Etna az egyetlen vulkán, amely problémákat okoz a térségben: csütörtökön késő este az olasz hatóságok vörös riasztást adtak ki a közeli Stromboli szigetén fekvő, azonos nevű tűzhányó kitörése miatt – ezzel mérsékeltről súlyosra emelkedett a potenciális veszélyességi szint.

A vulkánból jelenleg két kilométer magasságig száll fel a hamu, a kibocsátott láva pedig a tengerbe folyik.

Stromboli a Szicíliától északkeletre fekvő Aeoli-szigetek egyike, amely nyáron különösen népszerű turisztikai célpont. A vulkán legutóbbi, 2022-es aktív időszaka nem okozott sérüléseket, a 2019-es kitörésben viszont meghalt egy 35 éves túrázó, harminc másik turistának pedig a tengerbe kellett ugrania a lávafolyam elől.

A figyelmetekbe ajánljuk