az Etna kitörése

Az elmúlt napokban több mint hat hónapnyi szünet után hirtelen látványosan éledt fel Európa legismertebb vulkánja, az Etna. Bár a természeti jelenség hatására a turisták azonnal megrohamozták a környéket, a korábbi kitörések tapasztalatai alapján a helyzet bármikor veszélyessé válhat, írja a Telex.


Alig ért véget az izlandi Sundhnúkur vulkánkitörés újabb epizódja, a vulkanológusok figyelme máris az Etnára irányul. A szicíliai tűzhányó legutoljára 2023 december elsején éledt fel – akkor egy rövid, de annál látványosabb lávaszökőkútnak lehettünk szemtanúi. Persze a viszonylag hosszú szünet alatt sem volt teljesen tétlen az Etna, tavasszal ugyanis gázgyűrűk jelentek meg a kráterek felett.

Most a központi kráterrendszer egy másik kürtője, a Voragine nyílt meg, és a látványos lávafröccs-kitöréseknek köszönhetően egy hét alatt egy több mint 25 méter magas vulkáni kúp alakult ki körülötte.

Június 14-én viszonylag váratlanul kezdődött a látványos vulkáni tevékenység a Voragine peremén. Ez a kráter utoljára 2019. szeptemberében, majd 2021. márciusában működött – az Etna vulkánkitörései azelőtt és azután is jellemzően az új, délkeleti kráter vulkáni kúpjánál zajlottak. A lávakitörés egy hét múlva már szinte folyamatossá vált, ennek köszönhetően a gyorsan növekvő vulkáni kúp mára már túlnyúlik a Voragine peremén.

A látványos jelenségnek leginkább a turisták örülnek, akik szép számban érkeznek a területre. A láva jelenleg 100-200 méter magasra fröcsköl a kürtő fölé, június 28-án este ráadásul egy lávazuhatag is elindult, amely a Bocca Nuova nevű mély kráterbe folyott.

Bár a kitörés egyelőre nem jelent komolyabb veszélyt, fontos kiemelni, hogy ez gyorsan megváltozhat.

A cataniai INGV Etna Obszervatórium vulkanológusai éppen ezért megállás nélkül figyelik a magmaáramlás jeleit és az erősebb, robbanásos kitörésre utaló jelzéseket.

A figyelmetekbe ajánljuk