kövek

Köveket kér egy dán város a lakóitól, de vajon miért?

A dán Aalborg önkormányzata hivatalos felhívást tett közzé minden helyi lakoshoz, különösen azokhoz, akiknek kertjük van, hogy adományozzák el a felesleges köveket, amelyekre nincs szükségük. De mi áll a furcsa kérés hátterében?


A helyi közigazgatás részt vesz a víz alatti zátonyok helyreállításában a Limfjordban, annál a tengeri öbölnél, amelynek partjainál fekszik Aalborg. A Stenrev (Kőzátony) nevű nagyszabású projekt több kis kőzátony telepítését és létrehozását foglalja magában különböző helyeken. Ugyanis a zátonyok felállítása elősegítené a tengeri élővilág szaporodását – írja a The Mayor.

Ez is érdekelhet:Először termesztettek sikeresen zöldséget a tenger mélyén − lenyűgöző képek

Mi több, a hatóságok a fellebbezést úgy jellemezték, hogy a természet így fizeti vissza a tartozását, mivel az évszázadok során sok sziklát halásztak ki ugyanebből a fjordból, és használták fel templomok és mólók építéséhez. Becslések szerint 2010-ig, amikor hivatalosan betiltották a vízből való kőgyűjtést, mintegy 8 millió köbméternyi követ halásztak ki a vízből. Most pedig itt az ideje, hogy legalább egy részüket visszaadják.

Unsplash

Ezért Aalborg önkormányzata a helyi gazdálkodókkal, vállalkozókkal és számos önkéntessel együttműködve azt tervezi, hogy a sziklazátonyokat visszahelyezi a fjordba.

A kőzátonyok kialakítása azonban nem csupán egy hóbortos ötlet. Hiszen a zátonyok szilárdan fekszenek a tengerfenéken, a hullámok és az óceáni áramlatok pedig nem mozgatják őket. A sziklák barlangokkal és hasadékokkal teli környezetet alkotnak, amelyek vonzzák a halakat, rákokat, homárokat és más apró állatokat. A köves zátonyok rendkívül fontosak a tenger oxigénellátottsága szempontjából, mivel a moszatoknak és algáknak így van hol megtelepedniük, beérniük és oxigént termelniük.

Olvasd el ezt is!Akár egy fekete felhő – seregélyek lenyűgöző táncát rögzítették Dániában

Aalborg önkormányzatának tervei szerint, 2023 folyamán négy zátonyt hoz létre újra, és ennek érdekében arra kéri a lelkiismeretes lakosokat, hogy a kertjükben talált felesleges köveket szállítsák a speciális újrahasznosító helyekre. A város ezért azt javasolja, hogy a leadott kövek 10 centiméternél legyenek nagyobbak.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk