white and brown concrete houses near trees during daytime

Fizetnünk kell, ha be akarunk lépni ebbe a brit faluba, de megéri

Az Egyesült Királyság egyetlen magántulajdonban lévő falujának egyike, a festői, csak gyalogosoknak fenntartott Clovelly számos művészt és írót inspirált, JMW Turnertől Charles Dickensig.


A délnyugat-angliai Devon partjainál fekvő Clovelly nem egy szokványos tengerparti falu. A látogatóközponton keresztül lehet csak bejutni, amely felnőttenként 8,50 font (nagyjából 4 ezer forint) kér a belépőért. Emellett a szánkók a macskaköves sétaút tetején állnak, amely a város meredek, házakból álló sikátorain keresztül vezet le a 120 méterrel lejjebb fekvő Clovelly kikötőjéhez, készen arra, hogy legközelebb, amikor egy lakos hazatér a boltból, haza kell cipelnie a bevásárlásait.


Az első látogatónak talán nem tűnnek a helyükön. De mind az 1988-ban megnyitott látogatóközpont, mind a szánkók, amelyek az 1970-es évekre nagyrészt felváltották a szamarakat, olyan eszközök, amelyekkel ez az 1000 éves közösség alkalmazkodott a modern időkhöz - miközben megőrizte a múlt ritmusát. Clovellyben még ma sincsenek autók. Túl meredek lenne a bejutásuk, még ha a város akarná is. Nincsenek üzletláncok, nincsenek közlekedési zajok, nincs fényszennyezés.

Ehelyett macskaköves utak, fehérre meszelt házikók, a 14. századi kőkikötőben ringatózó kis csónakok, kövér méhek és pillangók táplálkoznak a virágokból, és szinte mindenütt az Atlanti-óceán hangja, illata és látványa fogad. A 11. században, amikor a Domesday Bookban, Anglia legkorábbi nyilvános feljegyzésében szerepelt, Clovelly magának Hódító Vilmosnak a tulajdonában volt.

A király később feleségének, Flandriai Matildának, Anglia első koronázott királynőjének adta a falut. A falu még mindig őrzi a régmúlt idők furcsa hangulatát - ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Értelem és érzelem című filme egyik fő helyszíne volt, és hogy az évszázadok során a falu JMW Turnertől Charles Dickensig számos művészt és írót megihletett. Kevesen látták azonban Clovelly-t jobban múzsaként, mint a 19. századi regényíró és költő, Charles Kingsley, aki gyermekként itt élt.

Igaz, hogy természetesen vannak más festői, történelmi halászfalvak is a környéken, ahová nem kell belépőt fizetni. De ami első látásra hitelesnek tűnik, az közelebbről megnézve összeomolhat. Sok idilli helyet kiürítettek az üdülőházak, így nyáron turistáktól hemzsegnek, a szezonon kívül pedig kiürülnek. Clovellyben, ahol mintegy 300 ember él a falu 83 nyaralóházában, a helyzet éppen fordítva van. A látogatóközponton és az ajándékbolton túl egy valódi - és élénk - lakóközösség áll az egész mögött.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk