egy pohár borral álló nő Douro régióban
Fotó: Shutterstock

​Igazi kis ékszerdobozt választottak Európa Borfővárosának 2023-ban

Inkább egy régió ez, mint város, de amikor a borászatról beszélünk, senki sem hagyhatja figyelmen kívül a jelentőségét.


All Around Wine, All Around Douro

− ezzel a mottóval jelentkezett Douro a 2023-as Európa Borfővárosa megmérettetésre, és annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy a portugál régiónak ítélték az áhított címet.

Ez is érdekelhet: Itt a világ legjobb falvainak listája, Spanyolország tarol

A Douro, ahogy közismertebb nevén ismerik, valójában inkább egy vidéki régió, mint város, amely Portugália egyik fő folyójáról kapta a nevét, és egyben világhírű borvidék is. Az ország északi részén kanyargó völgy a portói bor szinonimájává vált, és valójában ez az egyetlen hely, amely legálisan így nevezhetik a nedűt.

Ez bizonyos értelemben a Douro-völgy második nagy elismerése, miután az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította, hogy megőrizzék a kulturális tájat és a bortermelés körüli hagyományos gyakorlatokat, amelyek évezredek óta meghatározzák a területet.

Ha tovább olvasnál: Nem szereted a bort? Ezzel a módszerrel megváltozhat a véleményed

Douro r\u00e9gi\u00f3 sz\u0151l\u0151f\u00f6ldjei

Fotó: Shutterstock

Douro településközi közössége (CIM Douro) közleményben tudatta, hogy a Douro Európa Borfővárosa gálaestet február 4-én, Lamegóban tartják. A CIM Douro 19, a régiót alkotó településből áll, amelyek összefogtak, hogy közös pályázatot nyújtsanak be.

A közlemény kifejti a rangos elismerés megpályázásának indoklását:

A cél az, hogy a terület gazdasági, társadalmi és kulturális márkát közvetítsen és legyen az ember és a természet harmonikus kölcsönhatásának példája. A projekt lényegében a Douro, a világ legrégebbi körülhatárolt és szabályozott borvidékének autentikus és szolidáris szellemét helyezi középpontba.

A 2023-as évet arra használják fel, hogy a Dourot ne csak mint mezőgazdasági régiót, hanem mint hajózható folyó által fémjelzett természeti szépségű helyet is megnyissák a világ előtt.

Az Európa Borfővárosa cím egy évente megrendezett verseny, amelyet a Borvárosok Európai Hálózata (RECEVIN) indított útjára 2012-ben, és amelynek célja az európai bortermelő régiók turizmusának és ismertségének előmozdítása, és amely rotációs jelleggel működik a hálózathoz tartozó különböző országok között.

Forrás: Mayor


A figyelmetekbe ajánljuk