Négy európai város, amit télen érdemes meglátogatni

Négy európai város, amit télen érdemes meglátogatni

Télen legtöbben a meleg országokra vágynak. A nyarat szeretjük, a hideget nem feltétlen. Mégis vannak olyan városok, amelyek a legszebb arcukat mutatják a téli időszakban. Pláne azoknak nagy élmény, akiknek amúgy is kedvencük az évszak. Ilyen Ulrike Lemmin-Woolfre úti újságíró is, aki szintén odáig van érte. Össze is szedte azokat a városokat, amelyek hangulatosabban télen és a legszebb arcukat mutatják ilyenkor.

Tallinn

Shutterstock

Észtország fővárosa olyan, mint egy meseváros, ahol megállt az idő. A régi központ egy erős középkori városfalba simul, vörös csúcsos kilátótornyokkal, és a macskaköves sikátorokat múltbeli épületek szegélyezik, némelyikük fafalazott, mások pasztellszínekre festettek.

A piactér a régi városháza mellett található, amely 1404-ből származik – ez a balti államok közül a legrégebbinek számít. A boltokban helyi kézműves termékeket árulnak, és az északi néphagyományból származó törpék (tomte vagy tonttu) legaranyosabb kiegészítői az otthoni kandallónak.

Mindehhez hozzájön a hó, a forralt bor és csokoládé, a hangulatos kávézók, az éttermek és a színes régi házak melletti jégpályák. A karácsonyi szezonban meleg ruhába öltözött emberekről nem is beszélve, akik egyszerűen csak élvezik, hogy a bódékkal teli piactéren vannak – máris megvan a tökéletes téli hangulat.

Strasbourg

Shutterstock

Lemmin-Woolfre elmondása szerint nem esett nehezére Strasbourgot a listára rakni, mert a város a karácsonyi hangulat megtestesítője.

A számos országba eljutó újságíró soha nem látott még olyan feldíszített várost karácsonykor, mint Strasbourg. Egyetlen kirakat vagy utca sincs csillogó fények, kirakatdíszek vagy piaci standok nélkül. Annyi a látnivaló, hogy az ember szinte képtelen mindent befogadni.

Lemmin-Woolfre kiemeli: Strasbourg nyáron is élvezetes, de ha csak egyszer tervezünk ellátogatni ide, akkor azt mindenképp decemberben kell tenni. Ráadásul attól sem kell félni, hogy a karácsonyi díszekben pompázó város már ízléstelen lenne.

Edinburgh

Shutterstock

Skócia fővárosa minden évszakban igazán szép. Még akkor is megvan a varázsa, amikor esik az eső. Edinburgh azonban nem csupán karácsonykor teszi oda magát, amikor a várhoz vezető meredek sikátorok különösen szépek, hanem újévkor is. Érdemes elmenni és megnézni, hogyan buliznak és ünneplik a skótok a Hogmanayt (a skót újév ősi ünnepe).

Ajánlatos egy fáklyát is szerezni a tömeges felvonulás miatt, és nem árt megtanulni az „Auld Lang Syne" szövegét, amelyet minden újévkor felcsendül.

Párizs

Shutterstock

Párizs mindig hangulatos. A télen ehhez hozzáad, hogy teljes egészében meg lehet csodálni a város gyönyörű építészetét anélkül, hogy a gyakran óriási fák akadályoznák mindezt. Természetesen senkinek nincs baja velük, de az ember gyakran lemarad az épületek részleteiről a fák lombkoronája miatt. Télen ez nem történhet meg.

Az újságíró egy jó tippet is leírt: ha rendesen elkezd havazni, akkor irány az Eiffel-torony. Ilyenkor az összes metró és busz csökkentett járatszámmal közlekedik Párizsban, és lényegében alig vannak a tömegközlekedésen. Ez azért jó, mert így szinte egyedül lehet megcsodálni az Eiffel-tornyot, és remek képeket lehet készíteni.


A figyelmetekbe ajánljuk