lány Koppenhágában biciklivel mosolyog
Fotó: Shutterstock

Két keréken a világ körül: 5+1 város, ami tárt karokkal várja a bicikliseket

A biciklizés nagyszerű módja lehet annak, hogy felfedezz egy új várost. Nem csak számos turisztikai látványosságot érsz el így könnyen, de közben a saját egészségeden is dolgozol, pénzt spórolsz, és jót teszel a bolygónak is.


Azonban nem minden város kerékpárosbarát. Az utolsó dolog, amit szeretnél az eleve stresszes nyaralásod során, hogy egy olyan város sűrűjében pedálozhass, ahol más járművek uralják a helyzetet. A jó hír az, hogy néhány város külön odafigyel erre, és megadja a kerékpároknak a méltó helyet. Összegyűjtöttünk pár ilyen várost, melyek közül nyugodtan válogathatsz.

Ez is érdekelhet: Barcelona ingyenes bérletet kínál az autózás helyett

​1. Antwerpen, Belgium

Antwerpen a legutóbbi Globális Kerékpáros Városok Indexén a 3. helyen áll, és Rubinovaite megítélésében is magasan szerepel. Nagyszerű keverékét kínálja a történelmi nevezetességeknek, a modern építészetnek, a világszínvonalú múzeumoknak, valamint Európa legjobb vásárlási és étkezési lehetőségeinek. Ráadásul viszonylag sík és kerékpárosbarát város, amelyet rengeteg zöldövezet vesz körül. Ha kevés az időd, kerékpározz a folyó mellett az Eilandje negyedbe, az óvárostól északra. Az itteni látnivalók között szerepel a MAS Múzeum, az antwerpeni kikötőház, a Red Star Line Múzeum és a Park-híd. Április és október között van a legjobb kerékpáros időjárás.

​2. Bern, Svájc

Bern k\u00f6zpontja biciklikkel

Fotó: Shutterstock

A város ötlete volt, hogy különböző biciklis útvonalakat építsen − különböző fittségi szintnek vagy városnézési érdeklődésnek megfelelő útvonalat találhatunk. A Bern városa útvonal olyan városrészeken keresztül vezet, mint Kirchenfeld, a múzeumi negyed. Ez 15 kilométeres útvonal, körülbelül 200 szintkülönbséggel az útvonal mentén. Az UNESCO-túra útvonala Bern óvárosából indul, és a Rózsakerthez vezet, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik. Elhalad a berni katedrális és a város hegye, a Gurten mellett is, mielőtt vidéki tájakra indulna. A 60 kilométeres útvonal „könnyebb" kerékpáros körülmények között van kijelölve.

Ha tovább olvasnál: Biciklitúra tavasszal: 3+1 tipp Budapest és környékéről

​3. Koppenhága, Dánia

A dánok komolyan veszik a kerékpáros kultúrát. A Dán Kerékpáros Ismeretek Központja szerint nagyjából 70%-uknak van kerékpárja, és Koppenhága területén az ingázók mintegy 45%-a kerékpárral közlekedik. A fővárosban 385 kilométernyi kerékpárút található, de a kerékpárosok és az autósok sok helyen biztonságosan osztoznak ugyanazon az úttesten is, mivel a dán tervezési újításoknak köszönhetően az autók lassabban haladnak. A designt kedvelők számára létezik egy 22 kilométeres útvonal, amely Bjarke Ingels innovatív építész épületein keresztül halad. A Harbour Circle útvonal 13 kilométernyi vízpartot kínál, a híres Tivoli Gardens is könnyen elérhető két keréken, de a parkba csak kerékpár nélkül léphetünk be.

​4. Lipcse, Németország

biciklik a naplement\u00e9ben Lipcs\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Számos német város pályázik irigylésre méltó helyekre a Globális Kerékpáros Városok Indexén, és a régóta kulturális nagyágyúnak számító Lipcse is ezek közé tartozik. A város lenyűgöző kerékpáros rendszerrel rendelkezik, amely folyamatos fejlődésben van. Ma már több mint 400 kilométernyi biciklis útvonal van a városvezetés szerint. A kerékpározás általában a zöldterületeken és a város parkjaiban is engedélyezett. Kerékpárral eljuthatunk az összes népszerű látnivalóhoz, például a Szent Miklós-templomhoz. A zene szerelmeseinek pedig érdemes egy eurót áldozniuk a háromórás túrára, amely a zenetörténeti helyszíneket járja be.

​5. Strasbourg, Franciaország

Strasbourg mintegy 600 kilométernyi kerékpárúttal rendelkezik az Office de Tourisme Strasbourg adatai szerint. A becslések szerint a munkavállalók 16%-a kerékpárral jár munkába. Legalább 6000 kerékpár áll rendelkezésre önkiszolgáló állomásokon a nap 24 órájában. A Vélhop a város legnagyobb kerékpármegosztó szolgáltatása, amely hagyományos kerékpárokat, gyerekkerékpárokat, tandemeket, e-bike-okat és elektromos teherbringákat is kínál. Az egyik népszerű útvonal 19,3 kilométer hosszan kanyarog Strasbourg szívében, és körülbelül egy órát vesz igénybe. A szállodák külön személyzettel rendelkeznek a kerékpározni vágyók számára.

​6. Utrecht, Hollandia

biciklik parkolnak Utrechtben

Fotó: Shutterstock

Utrecht a Global Bicycle Cities Indexen az első helyet szerezte meg: parkjait, csatornáit, múzeumait és történelmi épületeit kerékpárutak kötik össze. A körülbelül 362 ezer lakosú város 2021-ben 420 kilométernyi kerékpárúttal rendelkezett. Központi pályaudvarán található a világ legnagyobb kerékpárparkolója, ahol 12 500 kerékpárnak van hely. A Dafne Schippersbrug híd az Amszterdam-Rajna csatornán ível át, hogy összekösse a történelmi városközpontot az új Leidsche Rijn negyeddel. A kerékpárosoknak és gyalogosoknak szentelt híd egy általános iskolát és egy parkot is magába foglal.

Forrás: CNN Travel

A figyelmetekbe ajánljuk