Barcelona látképe.

Barcelona ingyenes bérletet kínál azoknak, akik felhagynak az autózással

A helyiek három évig korlátlan villamos- és metróhasználatra jogosító, úgynevezett T-verda-jegyre cserélhetik le járműveiket.

Barcelona egy nagyon progresszív városnak számít az autóellenes intézkedések terén. Évek óta megrendezik az Autómentes Napokat, amelyek során a kerékpárosok és a gyalogosok „uralják" a várost. Most pedig a tisztviselők egy lépéssel tovább mentek. Azok a helyiek, akik eladják régi autóikat, három évig ingyenes tömegközlekedési bérletet kapnak – írja a TimeOut.

Barcelonában ez viszonylag könnyen megoldható. A metró-, villamos-, busz- és siklórendszerrel szinte biztos, hogy van egy megálló a közeledben. Fontos megjegyezni, hogy a T-verda jegy korlátlan ingyenes utazást tesz lehetővé. A jelek szerint a rendszer már több mint 12 000 járművel csökkentette a város utcáin közlekedő autók számát.

Ez a megoldás ugyan világelsőnek számít, ám sok helyen próbálják ösztönözni az embereket az alternatív közlekedési formák preferálására, például Franciaország és Finnország egyes területein a lakosok elektromos kerékpárra cserélhetik az autóikat. Luxemburgban ennél is tovább mentek, mivel ott mindenkinek ingyenes a tömegközlekedés.

A figyelmetekbe ajánljuk