Egy fiú autót vezet.

5 hasznos tipp, ami jól jöhet, ha autóval szeretnél külföldre menni

A hosszú utak esetében legtöbben a repülőt választják, ám sokan még mindig az autózásra esküsznek. Van azonban néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni egy nagyobb túra közben. Az alábbi cikkben öt olyan tippet gyűjtöttünk össze, ami hasznos lehet, ha autóval szeretnél külföldre menni.


1) Nézz utána a helyi közlekedési szabályoknak!

A sofőröknek meg kell ismerkedniük a nemzetközi közlekedési szabályokkal, hogy elkerüljék a törvényszegést. Egyes országokban például az emberek ihatnak néhány pohárral, mielőtt a volán mögé ülnének, míg más országokban zéró toleranciát alkalmaznak az ittas vezetés tekintetében. Az autósoknak esetleg fel kell készülniük arra, hogy az út másik oldalán kell vezetniük, vagy folyamatosan bekapcsolva kell tartaniuk a fényszórókat. Az előbbiek mellett például a sebességkorlátozások országonként nagyon eltérőek lehetnek.

2) Köss biztosítást!

Scott Graham/Unsplash

Fontos, hogy a jármű – legyen az bérelt vagy saját – rendelkezzen biztosítással arra az esetre, ha balesetet szenvednél az út során. Egy jó defektbiztosítás garantálja a stresszmentes utazást, és biztosítja, hogy az autós problémák ne tegyék tönkre a nyaralást. Az autósok meglévő biztosításukat is bővíthetik, hogy az külföldön is érvényes legyen, vagy akár rövid távú, csak egyetlen útra szóló üzemzavar-biztosítást is köthetnek.

Ez is érdekelhet: Alternatív autózás: végre érthetően!

3) Ellenőrizd, hogy van-e szükséged nemzetközi vezetői engedélyre!

Előfordulhat, hogy egyes országokban nemzetközi vezetői engedélyt (IDP) kell kérned ahhoz, hogy vezethess. Az IDP a hazai jogosítványának hiteles fordítását tartalmazza.

A dokumentum több mint 140 nem uniós országban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban teszi lehetővé a vezetést.

4) Vidd magaddal a szükséges dokumentumokat!

Illusztráció.

Kelly Sikkema/Unsplash

A legfontosabb dokumentumok, amelyeket a járművezetőknek magukkal kell vinniük a következők: érvényes vezetői engedély, az útlevél, a jármű regisztrációs okmányai, a gépjármű- és utasbiztosítás dokumentációja, valamint szükség esetén a vízum és az autóbérlés papírjai.

Cikkünk a témában: Négykerekű családtagok – Az autóval fényképezkedés művészete

5) Győződj meg arról, hogy autód megfelelően felszerelt-e!

Számos európai országban kötelező biztonsági felszerelést tartani az autóban. A készlet általában fényvisszaverő mellényt, biztonsági háromszöget, elsősegélycsomagot és tűzoltó készüléket tartalmaz. Azt is fontos ellenőrizni, hogy az adott országban, ahová utazol, szükség van-e speciális gumiabroncsokra. A hidegebb hónapokban például egyes országok törvényileg előírják a járművezetők számára a téli gumiabroncsok használatát.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk