Izgató csokoládé a Mecsek szívében – mit tud Magyarország egyetlen illatszállodája?

Kemény időszak mögött áll a hazai szállodaipar: a közel két évig tartó koronavírus-járvány rendesen földbe állította – többek között – a belföldi turizmust is. Sokan nem is élték túl. Szerencsére a 2014-ben megnyílt, Magyarország első illat- és wellness szállodája, az Ambient Hotel nem húzta le a rolót. Sőt: a pandémiát nemhogy átvészelték, de tulajdonosok rendesen fel is turbózták a már amúgy is egyedülálló szállodát. Megnéztük, hogy sikerült.


Egy biztos: a Sikondán található Ambient jobb helyszínt nem is találhatott volna magának. A Mecsek szívében eldugott szálloda tökéletes választás azoknak, akik kiszakadnának a hétköznapokból – ehhez pedig a környék majdnem ugyanannyit tesz hozzá, mint a hotel.

Ez már csak azért is jó hír, mert sokakat – köztük engem sem – nem feltétlen hoz lázba egy „egyszerű” többcsillagos wellness-szálloda, ha a nyaralást vagy a hosszú hétvégét kell tervezni. Az Ambient viszont minden értelemben kitűnik a hazai szállodafelhozatalból. Mert program az van. Bőven.

De először a hotelről.

A négycsillagos Ambient – tudtommal – a mai napig az egyetlen magyar illatszálloda. Ezzel már a foglalás is különlegessé válik, hiszen különböző illatszobák találhatóak az épületben, amik közül kedvünkre válogathatunk.

Köszönhető ez az egyetlen magyar parfümőrnek, Zólyomi Zsoltnak, akinek egyedi illatszelekciója járja át az épületet.

Már olvasva is jó hangzik: erdőmélyi csend, frissítő fehér virágok, nyugtató levendula és izgató csokoládé. Ha valaki nem bírná az intenzív, erősebb illatokat, nem kell megijedne. Az illatosítás diffúzorokkal történik, így az illatok intenzitása állítható, és ha szeretnénk, végigszimatolhatjuk az összes aromát.

Jó tanács: a szobák eredeti illatát egy óriási tapéta jelzi, aminek viszont semmilyen illata nincs – nem érdemes megszaglászni, ahogy mi tettük az elején. Pedig logikusnak tűnt.

Ambient

A Pécstől kevesebb mint húsz kilométerre lévő Sikonda egyébként a Mecsek völgyében feltörő forrásokra épült, amit a 77 szobás hotel ki is használ. Ráadásul 2020 őszétől a tulajdonosok egy nagyszabású beruházás keretében felújították a kültéri élménymedencét és teljesen átalakították a belső medence- és emeleti szaunateret is.

A szállodában is megtalálható termálvizet szénbányászati próbafúrások során találták még 1928-ban, így a helyszínen hamar, alig néhány év múlva már gyógyszálloda is működött. A felszínre hozott alkalikus, lítiumtartalmú hévízzel többek között gyomor- és bélpanaszokat kúráltak, de már akkor is javasolták anyagcserével kapcsolatos problémák, ízületi bántalmak, bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is.

Mint említettem, nem az a wellnessben ázó típus vagyok, de ennek még én sem tudtam ellenállni.

Ambient

A magyarok sem: Anisity István szállodaigazgató elmondása szerint a vendégek több mint 95%-a belföldről érkezik, és a szálloda már a nyári szezonra szinte tele van – nem véletlen.

Ráadásul a tulajdonosok, állami támogatás híján, önerőből újították fel a szállodát, aminek ez lesz az első nyári szezonja. A spa- és wellnessrészleg mellett még bőven találni kikapcsolódási lehetőséget: többek között játékterem, bowling és egy teljeskörűen felújított konferenciaterem is található a szállodában.

De mi van azon kívül? 

Először is jó levegő. A buszról leszállva már rögtön érezni lehetett, hogy a sikondai völgyet messziről elkerüli a légszennyezés. Az Ambient közvetlen közelében számos túraútvonal található, ami akarva-akaratlanul csak bővíti a hotel programkínálatát. Aki pedig nem gyalogolna, kerékpárral is körbejárhatja a környéket, hiszen van lehetőség bicajbérlésre is.

Megéri.

Ambient

Pécs mellett Orfű is a közelben van, ami egyáltalán nem csak a fesztiválja miatt érdekes. Az Orfűi Malmokat mindenképp érdemes megnézni, ha a közelben járunk.

Megvallom: nincs sok hely- és korismeretem a különböző malmok történetéről, nem is nagyon foglalkoztatott, de a családi örökséget öregbítő Füzes Kata idegenvezetése tényleg izgalmas információkkal szolgált. Orfű egyébként önmagában gyönyörű, de az itt található víz-, száraz-, és papírmalom csak különlegesebbé teszi a helyet. A több mint egy órás malomtúra kellően interaktív ahhoz, hogy ne unatkozzunk. A bátrabbak a papírmalomban még próbálkozhatnak a papírkészítéssel is – a végeredmény már kérdéses.

A fejtágítás után helyi kézműves ételek mellett lehet élvezni azt az információhalmazt, amit a túra alatt kaptunk.

Lehetne, ha nem indultuk volna el a szintén köpésnyire lévő Pécsváradra.

Az itt található „Pécsváradi vár” amúgy soha nem volt hadi értelemben vett vár: egy erődített hajdani szerzetesi monostorról van szó, amit szintén hiba lett volna kihagyni, ha már a közelben jártunk. A borkóstolással egybekötött túra is tartogatott meglepetéseket.

A várat még Szent István alapította 998-ban, Koppány legyőzése után, hogy aztán bencések költözzenek bele. Többek között itt található az ország legrégebbi temploma is, ami miatt már önmagában megérte leutazni. De itt van Sanyi bácsi kovácsműhelye is, aki két patkó kalapálása között önmagában elszórakoztatja a látogatókat – és még a patkót is megtarthatjuk.

Facebook/Pécsváradi vár

Orfű és Pécsvárad egy napba lett besűrítve, így a fentebb írtak után megtagadom magam: alig vártam, hogy visszaérjek és áztassam magam az Ambient wellnessrészlegén egy üveg borral a medence mellett. Jól is esett.

Másnap a bőséges reggeli után egy kis levezető bowling, és már Pécs felé vettük az irányt. A várost nem kell bemutatni, nagy kedvenc, sokszor jártam már ott. Viszont: egyszer érdemes egy idegenvezetőt is magunk mellé fogadni. Nekünk volt, és mint kiderült, hiába voltam számtalanszor a városban, mégsem ismerem úgy, ahogy gondoltam.

Összességében, az Ambient-élmény nem csak az amúgy tényleg páratlan tematikája miatt lóg ki felfelé a hazai szállodáktól. A helyszín tette teljessé a hétvégénket, ami után testben feltöltődve, fejben pedig információkkal gazdagon tudtam nekivágni a hétfőnek. És még az orromról nem is beszéltem.

Ha nem tudjuk, hol kapcsolódjunk ki nyáron, megvan a tökéletes választás.

A figyelmetekbe ajánljuk