Fesztivál-kisokos: így éljük túl az Ördögkatlant
Ha augusztus, akkor Ördögkatlan Fesztivál. Holnap már startol a nulladik nap, ezért nem árt feleleveníteni pár dolgot, amivel jócskán megkönnyíthetjük a hetünket.

Tavaly már végig nézhettük, ahogy a hazai fesztiválok hosszú haláltusa után egyenként kimúlnak a járvány okozta bizonytalanságban. A fesztiválkoporsó fedelét az Ördögkatlan zárta be véglegesen, akik még az elmaradt eredeti időpont helyett is megpróbálkoztak volna egy őszi minifesztivállal. Nem sikerült. De legalább a koporsó mellett volt még egy hely, ahova az egész ország is befészkelte magát egészen idén tavaszig.

A rossz hír, hogy idén is tetszhalott állapotban vegetál fesztiválok egy része, a jó hír viszont, hogy az Ördögkatlan ismét megnyitotta kapuit, és újra kult-, koncert- és bormámorba úszhatunk augusztus első hetében – a hiányos paletta miatt pedig lényegében az ország egyik legnagyobb fesztiváljáról van szó a szezonban.

Kár lenne tagadni, hogy az elzárt hónapok alatt a legtöbben berozsdásodtunk. Fesztiválokat, bulikat, alkoholt, programokat, tömeget, barátokat illetően. Az Ördögkatlanon pedig mind megtalálható.

A mostani gyorstalpaló első fesztiválozóknak a túlélés kulcsa lehet, de a rutinosabbaknak is hasznos lehet ekkora kihagyás után.

Ne bóklásszunk sokáig 

Az Ördögkatlan egyik különlegessége, hogy nem egy szokványos, elkerített, zárt fesztiválhelyszín: az idei programoknak Nagyharsány, Villánykövesd, Beremend, a Vylyan Pincészet és a Mokos Pincészet ad otthont. Itt összesen mintegy 60 helyszínen rendeznek eseményeket.

Nem érdemes tehát sokáig keresgélni A fesztivált.

A programokat viszont annál inkább, lesznek bőven. Ide kattintva lehet böngészni őket.

A legnagyobb meló 

Programok ugyan vannak bőven, férőhely már csak korlátozottan. Az Ördögkatlan örök problémája a sorszámosztás. A fesztivál szempontjából kellemes gond, hogy jóval többen szeretnének egy-egy színházi előadást látni, mint amennyit a helyszín kapacitása elbír.

A fanatikus sorban állók, akik az előző esti kulturált szórakozásuk után általában még bevállalnak egy órákig tartó kulturált sorban állást, már nem lelkesednek feltétlen, ha éppen nekik nem marad sorszám.

Ezt a problémát két módon lehet orvosolni: az egyik, ha csapatszinten együttműködünk. Valószínűleg a társaságból senkinek nem lesz kedve és ereje, arra, hogy virrasztással megkaparintson négy jegyet (ennyit lehet egy személynek) addig, amíg a többiek borgőzös fejjel pihennek a sátorban. Humánusabb módszer, ha egy klasszikus sorsolás útján eldöntjük, hogy ki kapja a csapatból a fesztivál talán leghálátlanabb feladatát.

A másik pedig egy jóval kedvesebb és játékosabb módszer: az Ördögkatlan Sorszámgépével egy kívánságlistát állíthatunk össze, amelyek figyelembevételével végül az alkalmazás kisorsolja a sorszámokat.

Természetesen a remény hal meg utoljára; előfordul (ritkán), hogy egy-egy előadásra be lehet jutni sorszám nélkül is.

Nem késünk le semmit 

A helyszínekre valahogyan el is kell jutni. Erre találták ki az ingyenes Katlanbuszt, ami óránként jár a falvak között. Emellett még fix áras taxik, koncertbuszok és más utazási formák is vannak.

De a legegyszerűbb, ha kocsival a települések között járó helyieket vagy fesztiválozókat leintjük egy stopp erejéig. Nagyon csúnyán kell nézni ahhoz, hogy ne vegyenek fel minket.

Hőguta ellen

Aki még nem nem intézett magának szállást, annak most már szinte biztosan időpazarlás szobát keresgélnie a térségben. Ellenben sátorhelyből mindig akad. Mindez a helyiek vendégszeretetét is dicséri, hiszen a legtöbb szálláshely az ott lakók kertjében található.

Érdemes kellő precízséggel megválasztanunk a főhadiszállást: egy rossz helyre felállított sátor sok gondot okozhatunk még egy kedves hőguta kíséretében. Ha nem szeretnénk már reggel nyolckor ébren lenni az előző este után, az árnyékos hely erősen ajánlott – leleményesebbek még függőágyat is vihetnek.

Emellett a legtöbb kertben használhatjuk a tulajdonos fürdőszobáját is, ami miatt duplán érdemes figyelmesnek lennünk: senki nem szereti, ha elpacsálják előle a meleg vizet, ahogy azt sem, ha egy sáros és vizes fürdőszobára bukkannak.

Ha még nincs szállásunk itt és itt is van pár infó.

Pár pohár belefér

Ördögkatlan / Iványi Helka

Persze, az Ördögkatlan egy összművészeti fesztivál, ahol a műkedvelő- és értő közönség egy pohár bor társaságában a jobbnál jobb előadásokat és koncerteket követi figyelemmel.

Ha néha mégis elkalandozna a figyelmünk, vagy két nagyon fontos előadás közben lenne egy kis szabadidőnk, érdemes felkeresni a térség pincészeteit. Van belőlük bőven.

Az idősebb korosztálynak mindez komoly kihívást is jelenthet: egy közel egyhetes bormaraton –bármilyen kiváló borokról is van szó – már jócskán megterheli a szervezetet. Ezért is lehet jó ötlet bekészíteni pár csodaszert az ünneprontó gyomorsav ellen – ha véletlen a javasolt pár pohárnál több csúszott volna.

Strand és lángos 

Ördögkatlan / Zellei Boglárka

Nem fog minket senki sem kiátkozni a fesztiválról, ha a kánikula közepén pár délután erejéig a Beremenden található strandon pihenjük ki az előző napot. Jó hír, hogy itt is lesznek programok, ráadásul életmentő lehet egy húzósabb este után a hideg vízben kiáztatni magunkat. Ha van rá energiánk, a lángosok és hamburegerek kereszttüzében még le is mozoghatjuk a felesleget egy strandröplabda- vagy foci keretében.

A 14. Ördögkatlan már hétfőn elstartol a nulladik nappal, és egészen augusztus 7-ig kiszakadhatunk a jól megszokott valóságból.

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk