Bécs
Fotó: Shutterstock

​Jelenleg ebben a 8 városban a legjobb élni a világon

Öt év alatt harmadszorra került Bécs a legélhetőbb városok listájának élére.


Az Economist közzétette friss globális élhetőségi indexszét, amely több mint 30 tényező alapján értékelt 173 várost öt kategóriában: stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra.

Ez is érdekelhet: Külföldi életre vágysz? Az 5 legjobb ország, ha elköltöznénk

A „stabilitás" kategória a bűnözés elterjedtségét és a katonai, terrorista vagy polgári konfliktusok fenyegetettségét veszi figyelembe. Az „egészségügyi ellátás" rész a magán- és állami egészségügyi ellátás elérhetőségét és minőségét vizsgálja. A „kultúra és környezet" pedig az éghajlatot, az időjárást, a társadalmi és vallási korlátozásokat, a fogyasztási cikkek és szolgáltatások elérhetőségét, valamint a sportolási lehetőségeket foglalja magában. Az „oktatás" az állami és magánoktatás elérhetőségét és minőségét, míg az „infrastruktúra" a lakhatást, az energiát, a távközlést, az utakat és a tömegközlekedést veszi figyelembe. Nézzük a Travel+Leisure cikkének segítségével összegyűjtött listát!

1. Bécs, Ausztria

Ausztria fővárosa zenét, színházat, bort, élénk éjszakai életet és híres kávéházi kultúrát kínál. A város a 100-ból 99,1 pontot kapott, tökéletes pontszámot begyűjtve a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás és az infrastruktúra terén.

2. Koppenhága, Dánia

Dánia fővárosa és legnépesebb városa ötvözi a modern építészetet a történelemmel, a pezsgő éttermi életet és a gazdag kultúrát a városközpontban található múzeumokkal. Koppenhága 98-as indexet ért el, tökéletes pontszámmal a stabilitás, az oktatás és az infrastruktúra terén.

Ha tovább olvasnál: Külföldre költöznél? Ebben a 10 városban a legjobb dolgozni

Z\u00fcrich

Fotó: Shutterstock

3. Zürich, Svájc

Fedezd fel ezt a kozmopolita várost múzeumokkal, izgalmas éjszakai élettel és a történelmi óváros kilátásával, miközben a Limmat folyón hajókirándulsz. Zürich 96,3-as összindexe 100 pontot kapott az egészségügyi ellátásra, valamint magas értékelést a kultúrára és az infrastruktúrára.

4. Calgary, Kanada

A kanadai Alberta tartomány legnagyobb városa, Calgary sokszínű lakosságot, gazdag kultúrát, pezsgő éjszakai életet, látványos tájat és egész évben tartó szabadtéri tevékenységeket kínál. Calgary 96,3-as indexe tökéletes pontszámokat tartalmaz az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra terén.

Frankfurt

Fotó: Shutterstock

5. Frankfurt, Németország

Európa legnagyobb pénzügyi központja a Rajna mellékfolyójának számító Majna partján fekszik, és a frankfurti Városerdő határolja. A város 95,7-es indexe az infrastruktúra és az egészségügy terén is maximális pontszámot, valamint a kultúra és a környezetvédelem terén 96,3-at ért el.

6. Amszterdam, Hollandia

Hollandia fővárosa, Amszterdam a csatornáiról, múzeumairól, történelmi épületeiről és élénk éjszakai életéről ismert. A város 97,2 pontot kapott a kultúrára és a környezetvédelemre, valamint 100-at az egészségügyre, ami összesen 95,3-as indexet jelent.

Oszaka

Fotó: Shutterstock

7. Oszaka, Japán

Japán egyik legnagyobb városa, Oszaka jelentős pénzügyi központ, turisztikai célpont és kozmopolita város, amely éttermeiről és fesztiváljairól ismert. A 95,1-es összindexe 100-as pontszámot tartalmaz az oktatás, az egészségügy és a stabilitás terén.

8. Melbourne, Ausztrália

Az Ausztrália délkeleti részén, a Yarra folyó mentén fekvő Melbourne a strandjairól, művészeti és zenei színteréről, vásárlásáról és aborigin közösségéről ismert. A 95,1-es indexszel a város 100 pontot kapott az oktatás és az infrastruktúra, valamint 98,6 pontot a kultúra és a környezetvédelem terén.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk