Ritka alkalom, mikor egy nemzetközileg elismert séf fogásait nem csak fine dining étteremben kóstolhatjuk végig: a Felix Kitchen&Bar új étlapját Mészáros Ádám és Soós István nyolc, újragondolt fogással egészítette ki.
Mészáros Ádám (balra) és Soós István nyolc, újragondolt fogással egészítette ki a Felix Kitchen&Bar új étlapját.
Socially / Balogh Kata / Felix
"Van, ahol a technológia, van, ahol a hagyományok tisztelete az elsődleges szempont. Egy, ami közös, az pedig a magas minőségű alapanyag és az, hogy ezt folyamatosan tudjuk biztosítani."
– összegezte az új ételek koncepciójának hátterét Mészáros Ádám, akinek vezetése alatt a hazai vendéglátás történetében először szerzett két Michelin-csillagot egy magyar étterem. A két csillagot az Onyx 2019-ben is megtartotta, ám a sztárséf idén tavasszal a Felix Kitchen&Bar-hoz igazolt. Mint azt elmondta, az általa megálmodott új fogásoknak az a feladatuk, hogy egyedi élményt adjanak a vendégeknek, valamint edukáljanak is.
"Nem az a célunk, hogy túlszofisztikált vagy túlságosan összetett tányérokat készítsünk. Mégis úgy gondolom, hogy hosszú távon nagyon fontos, hogy ételeinken keresztül edukálhassunk. Akár csak úgy, hogy megmutatjuk mire képes egy-egy igazán jó minőségű alapanyag. Így tudunk fejlődni, hogy a kis magyar gazdaságok értékeinek teret biztosítunk."
– fejtette ki Ádám. A Felixhez tartozó cégcsoport executive szakemberét 2020-ban jelölték a legrangosabb, The Best Chef 2020-as díjra, amelyre a világ 100 legjobb szakemberét nevezik.
Ismerős ízek új köntösben: ezt jelenti a Felix-féle új harcsapaprikás túrós csuszával
A harcsapaprikás túrós csuszával igazi magyar fogás.
Socially / Balogh Kata / Felix
Egyik kedvencünk már most a harcsapaprikás, amely a Felix friss étlapjának legújabb éke. A főétel megalkotásakor két fontos szempontot is figyelembe vett a séf és csapata: legyen összeillő az étterem atmoszférájával, és ízében is hűen tükrözze azt, amit régről megszokhattunk.
"Éppen csak annyi »csíny« legyen benne, ami nem változtatja ezt az ételt karikatúrává. Ezt a »csínyt« igyekeztem a mártásnál elsütni. Egy nagyon karakteres, bársonyos mártást készítettünk mellé, ami nem túl nehéz és méltó partnere a harcsának."
– árulta el titkát a séf.
A mártás kulcsát egy éveken át fejlesztett halászlé paprikás alapja adta, szigorúan túrós csuszával tálalva. A rétegzett házi gyúrt tészta különlegességét Galló János Jersey teheneinek tejéből készített túró és tejföl adja.
Régi klasszikus újraértelmezve: görög saláta
Mediterrán ízeket idéz az újragondolt görög saláta.
Socially / Balogh Kata / Felix
Ez a fogás jó példa arra, hogy megmutassa, mire is képesek együtt a jó minőségű alapanyagok. A zöldségeket Horváth Boldizsár (Farm2Fork Kft.) biztosítja, aki az ország bármely pontjára képes elmenni, hogy a legkiválóbb alapanyagokat beszerezze. A magyar zöldségeket tölgyfahordóban érlelt Dodoni feta sajt és több hónapos kóstoló sorozat után kiválasztott olíva olaj koronázza meg.
Őszi hangulat kacsamellel és káposztával tálalva
A kacsamelles fogás a hagyományok előtt tiszteleg.
Socially / Balogh Kata / Felix
"Az alapanyagok minőségében nem ismerünk kompromisszumot!"
– mondta el Mészáros Ádám. Ezt az elvet követve született meg a savanyított levélbe tekert lilakáposztával és sült kelkáposztával felszolgált magyar kacsamell.
A két zöldség közül a lilakáposztát egy napig borban, mézben és csipkebogyó lekvárban pácolják, a sült kelkáposztához pedig olyan kiegészítő elemeket adtak hozzá, mint az árpagyöngy és a hajdina, mellyel szintén a hagyományok előtt tisztelegnek. Az őszi árnyalatok csak úgy pompáznak a tányéron, így a szürke, hideg napokon igazi felüdülést jelent ez a fogás.
Amin biztonságosan osztozhatunk: nyelvhal papírban sütve, konfitált burgonyával, gombával és magyar kaviárral
Egy adag nyelvhalat akár párban is elfogyaszthatunk.
Socially / Balogh Kata / Felix
Ugyan a nyelvhal nem az egyik legpopulárisabb halféle a magyar gasztronómiában, mégis páratlan íz nyerhető ki belőle, egyszerűen papírban megsütve.
"Minden fogásomba szeretnék belecsempészni valami pluszt, ami – ha nem is feltétlenül technológiai újítás –, de vagy nem megszokott vagy éppen a Felix kínálatában mutathat újat. Legyen szó egy salátáról, amit házilag marinált és füstölt pisztránggal adunk extraként, vagy az egészben szervírozott papírban sült nyelvhalról több komponensű köret elemeivel."
– fogalmazott a sztárséf.
Az egyik legkülönlegesebb főételt az egyszerű sütési technikának köszönhetően, sallangmentesen kapjuk, konfitált burgonyával, ördögszekér- és szarvasgombával, valamint magyar kaviárral megbolondítva. A mediterrán nyaralásainkat idézi meg a tányér, hiszen egy egészben sült halat kínálnak, amit akár meg is oszthatunk vacsorapartnerünkkel.
Ami soha nem hiányozhat az étlapról: csokoládétorta, házi narancslekvárral
A csokoládétorta sosem hiányozhat az étlapról.
Socially / Balogh Kata / Felix
Mészáros Ádám csokoládé iránti szeretetét akkor értjük meg igazán, ha megkóstoljuk ezt a desszertkülönlegességet.
Igazi gasztronómiai útra csábít minket Ádám új étlapja, amiért jelen esetben nagyon hálásak is vagyunk, mert ez az út most nem a külföldi konyhaművészetet, hanem az itthoni értékeket, kimagasló hazai alapanyagok ízét tárja elénk, amire talán sosem vágytunk még ennyire.