laptop előtt ülő nő

Két tulajdonság, amitől tovább élhetünk

Két olyan pszichológiai tulajdonság is van, amely segít ellenállni a stressz és a biológiai öregedés közötti kapcsolatnak.


Sok tanulmány megerősítette már, hogy a stressz gyorsabban öregíti az embereket. Még a viszonylag fiatal és egészséges emberek között is: azok, akik stresszesebben élnek az átlagnál, a tényleges életkoruknál nagyobb biológiai öregedést mutattak

Nem nehéz levonni a következtetést, hogy a stresszmentes élet potenciálisan segíthet abban, hogy tovább éljünk.

Emellett két olyan pszichológiai tulajdonság is van, amely segít az embereknek ellenállni a stressz és a biológiai öregedés közötti kapcsolatnak. Mint egy friss tanulmányból kiderült, mind a rugalmasság, mind az önkontroll segíthet szembeszállni a stressz szervezetükre gyakorolt öregítő hatásaival, olvasható a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Az önkontroll arra a képességre utal, hogy képesek vagyunk cselekedeteinket és érzelmeinket kezelni – sőt, a magasabb önkontroll összefügg a fiatalabb kinézettel. A pszichológiai ellenálló képesség pedig a különböző kihívások leküzdésének és a stabil lelkiállapot viszonylag gyors helyreállításának képessége.

Mindkét tényező potenciálisan erős tulajdonság, hiszen lehetővé teszi az emberek számára, hogy elkerüljék a stressz által a testükre gyakorolt pusztító hatások egy részét – derül ki a Translational Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmányból.

A hosszan tartó stressz bizonyítottan növeli a következők kockázatát:

  • olyan hangulatzavarok, mint a depresszió és a szorongás
  • szívbetegségek
  • függőség
  • poszttraumás stresszbetegség
  • és az elhízás.

A stressz emellett megakadályozza az embereket abban is, hogy tisztán gondolkodjanak és hatékonyan szabályozzák érzelmeiket. A vizsgálatban 444 ember vett részt, akiknek megmérték a biológiai életkorát, és összehasonlították azt a tényleges, kronológiai életkorukkal. A biológiai életkor a DNS-ben bekövetkező természetes kémiai változásokból derül ki, amelyeket „epigenetikus óráknak" neveznek.

Az eredmények azt mutatták, hogy ezek az epigenetikus órák lassabban futottak azoknál az embereknél, akik kevesebb hosszan tartó stresszt éltek át. A pszichológiai rugalmasság és az önkontroll azonban a stressz ellenére is valószínűbbé tette a hosszabb és egészségesebb életet.


A figyelmetekbe ajánljuk