hologram

Tudósok olyan hologrammot fejlesztettek ki, amit meg tudunk érinteni

Valóra vált sci-fi?


A 21. században a hologramokat már számos területen használják, például az orvosi és biztonsági rendszerekben, az oktatásban, a művészetben. A tudósok még mindig dolgoznak a lézerek, a modern digitális processzorok és a mozgásérzékelő technológiák felhasználásának módszerein, hogy több különböző típusú hologramot hozzanak létre, amelyek megváltoztathatják az interakcióinkat.

A Glasgow-i Egyetem hajlítható elektronikai és érzékelési technológiák kutatócsoportjában dolgozó szakemberek most kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely az emberek hologramjait az „aerohaptika" segítségével, azaz az érintés érzetének légsugarakkal történő létrehozásával állítja elő.

Ezek a légsugarak pedig az emberek ujjain, kezén és csuklóján az érintés érzetét keltik.

Idővel pedig a fejlesztéseknek köszönhetően, lehetővé válna, hogy a világ másik felén találkozzunk egy kollégánk virtuális avatárjával, és valóban érezzük a kezét miközben kezet fogunk"

– számolt be az egyik szakember a The Conversationnek írt cikkében.

A korábbi érintésérzékelő hologramokhoz hasonlóan az aerohaptikus rendszer nem igényel kézi vezérlőt vagy intelligens kesztyűt az érintésérzet előállításához. A kutatócsoport ezt egy kosárlabda interaktív kivetítésével tesztelte, amelyet szerintük „eléggé meggyőzően meg lehetett érinteni, gurítani és akár pattogtatni".

(BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk