szibériai lovak
Fotó: Shutterstock

​Az ősi „zombivírus" 50 ezer évvel később is fertőző lehet

Mintha csak egy horrorfilm jelenete történne meg a való életben: a tudósok ősi „zombivírusokat" keltettek életre a permafrosztból, és felfedezték, hogy még mindig képesek megfertőzni az élő egysejtű amőbákat.

A kutatók szerint a permafrosztvírusokat közegészségügyi fenyegetésnek kell tekinteni. A permafroszt egy olyan talajréteg, amely egész évben teljesen fagyott marad − legalábbis így volt, mielőtt elkezdett emelkedni a globális hőmérsékletet. Az északi félteke szárazföldjeinek 15 százalékát borítja. Az éghajlatváltozás miatt azonban gyorsan olvad, és a vírusoktól és baktériumoktól kezdve a gyapjas mamutokon át a kifogástalan állapotban fennmaradt barlangi medvéig számos ősi relikviát hoz felszínre.

Ez is érdekelhet: Ősi zombivírusokat élesztettek újra Szibériában

Jean-Michel Claverie francia professzor egy 48 ezer éves fagyott vírus törzseit találta meg néhány szibériai permafrosztos lelőhelyen. A legrégebbi, 48 500 éves törzs egy földalatti tóból származó talajmintából származott, míg a legfiatalabb minták 27 ezer évesek voltak. Az egyik fiatal mintát egy gyapjas mamut tetemében fedezték fel.

Egyes tudósok attól tartanak, hogy ahogy az éghajlatváltozás felmelegíti az Északi-sarkvidéket, a permafroszt felolvadása olyan ősi vírusokat szabadíthat fel, amelyek évezredek óta nem érintkeztek élőlényekkel. Így a növények, az állatok és az emberek nem biztos, hogy immunisak lesznek ellenük.

Ha tovább olvasnál: A fertőző betegségek súlyosbodnak az éghajlatváltozás miatt

​Hogyan fertőzhetik meg a gazdatesteket a „zombivírusok", ha egyszer felbukkannak?

permafroszt

Fotó: Shutterstock

Nem ez az első eset, hogy Claverie ősi vírusokat, vagy ahogy ő nevezi őket, "zombivírusokat" kelt életre. 2014 óta publikál kutatásokat ebben a témában, és azt mondja, hogy az ő munkáján kívül nagyon kevés kutató veszi komolyan ezeket a vírusokat.

Ebben a tanulmányban Claverie és csapata több új zombivírustörzset is képes volt feléleszteni, és azt találták, hogy mindegyikük továbbra is képes megfertőzni tenyésztett amőbákat − ez a teljesítmény egyszerre tekinthető tudományos kuriózumnak és aggasztó közegészségügyi fenyegetésnek.

Sok-sok más vírus nyomait látjuk. Tehát tudjuk, hogy ott vannak, de azt nem tudjuk biztosan, hogy még életben vannak-e. De ha az amőba vírusok még életben vannak, akkor nincs okunk arra, hogy a többi vírus ne legyen még életben, és ne legyen képes megfertőzni a saját gazdaszervezetét.

− mondta a tudós.

A Claverie zombivírusához hasonló fagyasztott vírusokkal kapcsolatos jelenlegi kutatások segítenek a tudósoknak jobban megérteni, hogyan működnek ezek az ősi vírusok, és hogy potenciálisan megfertőzhetik-e az állatokat vagy az embereket.

Nem csak vírusokról van szó. Az ősi baktériumok is felszabadulhatnak és újra aktiválódhatnak, akár kétmillió év óta először, ahogy a permafroszt felolvad.

A tudósok szerint ez történt, amikor 2016-ban a lépfene baktériumos fertőzés kitörései jelentek meg emberekben és rénszarvasokban Szibériában.

Forrás: Science Alert

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk